11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalA început ședința CSAT despre Rusia

A început ședința CSAT despre Rusia

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a început, la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis și membrii CSAT discută despre situația de securitate din apropierea granițelor României.

Ședința CSAT a fost convocată săptămâna trecută de președintele Iohannis pentru a analiza situația de securitate din zona flancului estic al NATO. 

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: „Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO și „Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că „nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT, că „nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina”. Totodată, el a subliniat că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor.

Există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

„Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri”, a declarat ministrul Apărării.

Statele Unite și Franța au anunțat că intenționează să trimită trupe suplimentare în România

Recent, Statele Unite și Franța au anunțat că intenționează să trimită trupe suplimentare în România. Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că în cazul unei invazii în Ucraina va trimite mai multe trupe în România și Polonia.

Moscova a cerut retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria

Declarații lui Biden au fost făcute în contextul în care la negocierile cu Rusia, Moscova a cerut retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS