21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalUSR-PLUS face un pas în spate și renunță la demiterea premierului

USR-PLUS face un pas în spate și renunță la demiterea premierului

După prima rundă de discuții, liderii Coaliției reiau discuțiile marți după-amiază. Zgârciți în declarații, Dan Barna și Kelemen Hunor au anunțat, la finalul primei întâlniri, că partidele și-au pus opțiunile pe masă. În spatele ușilor închise, liderii din Coaliție și-au reproșat nemulțimirile legat de activitatea și colaborarea inter-ministerială și s-au amenințat reciproc cu părăsirea Coaliției. După terapia de grup de luni seară, Coaliția pare că se îndreaptă spre rezolvarea conflictului.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că USR-PLUS intenționează să renunțe la demiterea premierului și să ceară semnarea unui acord politic care să includă câteva reguli de funcționare a Coaliției. Mai exact, liderii USR-PLUS doresc ca evaluarea miniștrilor, inclusiv a premierului, să fie făcută de comun acord în Coaliție.

O altă condiție cerută este să existe pe hărtie un program al reformelor care urmează să fie aplicate de Guvern și care să prevadă și termene bine definite de aplicarea acestora.

Cea de-a treia propunere vizează o centralizare a deciziilor Guvernului printr-o o consultare săptămânală între premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.

USR-PLUS a avut în cursul serii de luni o ședință de informare a membriilor și au decis să-și mențină cele trei puncte și să le prezinte partenerilor de Coaliție în ședința de marți programată de la ora 16.00.

De asemenea, USR-PLUS va prezenta partenerilor în ședință și propunerea de ministru al Sănătății. În urma discuțiilor interne de luni seară, USR-PLUS va merge pe nominalizarea Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătății.

De altfel, liderul de grup al USR-PLUS, Ionuț Moșteanu a declarat, marți că partidul său ar putea renunța, în anumite condiții, la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier.

”Există această posibilitate, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze”, a spus într-un interviu la RFI liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu. El afirmă că s-ar impune ”niște acte adiționale” la protocolul de funcționare a coaliției, legate în special de modul de demitere a unui ministru.

De partea cealaltă și liberalii par dispuși să pună capăt conflictului, dar așteaptă să vadă condițiile pe care le au cei din USR-PLUS. Nu există în momentul de față o decizie în PNL privind modul în care vor aborda solicitările partenerilor de Coaliție, au declarat surse liberale pentru HotNews.ro.

Potrivit surselor citate, la discuțiile din spatele ușilor închise de luni seara, Florin Cîțu ar fi adoptat un ton calm, însă ferm referitor la garanțiile cerute de Dan Barna în ceea ce privește remanierea miniștriilor.

Premierul le-a spus că nu este de acord cu un protocol prin care să-i fie tăiate atribuțiile.

Întrebat dacă ar fi dispus să semneze un document în acest sens, Cîțu a răspuns într-o emisiunie la Digi 24: „Eu sunt OK cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional. Este foarte clar că nu poți să negociezi Constituția.

Dacă cu toții suntem de acord în coaliție că este decizia premierului, în urma evaluării premierului, foarte bine! Că putem să comunicăm altfel, că putem să spunem lucruri, aici putem să discutăm, nu e nicio problemă, suntem flexibili, dar nu avem cum să negociem Constituția. Este foarte simplu, din punctul meu de vedere”.

Reamintim că prima ședință de Coaliție după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății s-a încheiat după aproape cinci ore fără niciun rezultat. În spatele ușilor închise au existat momente tensionate între partenerii de Coaliție.

Potrivit surselor HotNews.ro a existat un moment tăios între Cătălin Drulă și Ludovic Orban. Ministrul Transporturilor i-ar fi reproșat premierului că l-a demis pe Vlad Voiculescu fără să aibă o discuție prealabilă cu USR PLUS. Ludovic Orban ar fi intervenit în discuție și i-ar fi transmis acestuia că Voiculescu a făcut praf imaginea Guvernului prin atacurile la adresa premierului, dar și prin incoerența declarațiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS