24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalKlaus Iohannis: NATO a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei

Klaus Iohannis: NATO a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate, arată președintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis de Ziua NATO.

România a beneficiat de pe urma calității de membru NATO, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei, potrivit Digi24.

„Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înființarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea și prosperitatea internaționale, cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune. 

Puterea Alianței se bazează pe solidaritatea statelor membre

Evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică. Puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective.

În plus, capacitatea NATO de a-și îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetățenilor și teritoriilor aliate, se datorează și procesului constant de adaptare și transformare la care România a participat în mod activ și substanțial în ultimii ani.

NATO a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă

Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă.

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei.

NATO se adaptează permanent pentru a deveni o organizație mai puternică și mai eficientă

NATO se adaptează permanent pentru a deveni o organizație mai puternică și mai eficientă. Astfel, procesul de reflecție „NATO 2030”, lansat în 2020 de Secretarul General Jens Stoltenberg creează premisele unui rol mai ambițios al Alianței în etapa următoare, inclusiv din perspectiva elaborării unui nou Concept Strategic – inițiativă pe care România o sprijină pe deplin.

România este profund atașată valorilor euro-atlantice

România este profund atașată valorilor euro-atlantice și acționează hotărât în spiritul consolidării relației transatlantice și pentru promovarea profilului și rolului NATO. Țara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre.

Este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO și UE

Pentru a răspunde noilor provocări şi amenințări de securitate, creșterea rezilienței devine un obiectiv prioritar, atât la nivelul instituțiilor naționale, cât și la cel al Alianței Nord-Atlantice în ansamblul său. Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO și UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potențialul deosebit pe care cele două organizații esențiale îl oferă statelor membre și cetățenilor săi, prin asigurarea securității și prosperității. Numai uniți vom fi mai puternici!”, se arată în mesajul președintelui.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS