15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalIohannis: Mandatul parlamentarilor nu poate fi prelungit

Iohannis: Mandatul parlamentarilor nu poate fi prelungit

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că este complicat ca Parlamentul să stabilească singur data alegerilor parlamentare, invocând un posibil conflict.
 

„Această lege abia ce a ajuns la mine şi probabil voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide promulgarea sau nepromulgarea în această etapă a legii. Dar câteva considerente cred că trebuie luate în seamă deja în faza asta. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor şi acum ne găsim prima dată în situaţia că Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Ceea ce, când vorbim de alegeri locale, este o chestiune care poate fi discutată şi, într-adevăr, Curtea Constituţională a spus că este la latitudinea Parlamentului să decidă, dacă chiar Parlamentul stabileşte data alegerilor, şi s-a stabilit 27 septembrie, sau dacă lasă această atribuţie Guvernului. Acum, când vorbim de parlamentare, este totuşi un pic altfel.

Cum va fi asta, că Parlamentul îşi stabileşte singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari vrea să rămână mai departe acolo şi pur şi simplu nu ia nicio decizie; ce facem, nu ţinem alegeri? E cumva complicat, fiindcă Parlamentul, de data aceasta, trebuie să decidă asupra alegerii chiar a Parlamentului. Nu este cumva un fel de conflict acolo? Toate aceste lucruri trebuie foarte bine judecate, însă, indiferent cum vor fi judecate, trebuie să ţinem cont de Constituţie”, a spus Iohannis într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că mandatul parlamentarilor nu poate fi prelungit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS