10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalOrban: Şi demnitarii trebuie să se supună şomajului tehnic

Orban: Şi demnitarii trebuie să se supună şomajului tehnic

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fie vizaţi de ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic la nivelul sistemului public. „Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri greutatea acestei crize cuzate de coronavirus”, a spus premierul.

Seful Guvernului a explicat că e nevoie de o solidaritate în faţa crizei, mai ales că resursele bugetare sunt mult dimunuate. „În condițiile în care peste un milion de români sunt afectati şi li s-au suspendat contractele de muncă, principiul solidarităţii trebuie să fie valabil pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei din sectorul public”, a spus premierul Orban.

Prim-ministrul a precizat că a primit deja zeci de cereri de derogare din partea diferitelor sectoare ale sistemului public şi a subliniat că inclusiv demnitarii trebuie să îşi exprime solidaritatea cu cei afectaţi de criză.

„Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare. Trebuie să facem o analiză foarte obiectivă. (…) Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, a spus Orban.

Violeta Alexandru: este momentul unei solidarităţi „pe toate planurile şi la toate nivelurile”


Violeta Alexandru a afirmat că a primit şi ea astfel de solicitări şi a spus că acestea vor fi supuse analizei. În ce îi priveşte pe demnitari, ea a apreciat că este momentul unei solidarităţi „pe toate planurile şi la toate nivelurile”.

Ministrul Muncii a menţionat că prima variantă a ordonanţei este gata şi că în zilele următoare va fi supusă atenţiei fiecărui minister.”În zilele următoare o voi circula – varianta pe care Ministerul Muncii o propune – şi o voi discuta cu toţi colegii din guvern care îşi cunosc domeniile de activitate”, a spus Violeta Alexandru.

Orban a solicitat în mod expres ca acest lucru să se petreacă în cursul acestei săptămâni, iar ministrul Muncii a replicat că proiectul va fi pregătit pentru începutul săptămânii viitoare, urmând să aibă loc consultări inclusiv cu partenerii sociali.

Prim-ministrul a cerut joi Guvernului să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS