22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalAUR solicită Guvernului Orban clarificări cu privire la situația muncitorilor sezonieri

AUR solicită Guvernului Orban clarificări cu privire la situația muncitorilor sezonieri

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului României, în special Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe să vină cu clarificări publice cu privire la situația românilor care sunt lăsați să plece la muncă sezonieră în țări europene, în special Germania.

În condițiile în care în România s-au instituit măsuri draconice de carantină și distanțare socială, inclusiv închiderea lăcașelor de cult pentru public, imaginile cu mii de români aglomerați pe aeroportul din Cluj-Napoca, în așteptarea zborurilor charter către Germania au făcut înconjurul lumii, fiind prezentate de mai multe medii de informare în masă din țară și străinătate.

Ce solicită Aur

Având în vedere această situație extrem de gravă, AUR solicită Guvernului României să iasă în spațiul public cu informații care să clarifice următoarele:

  1. Cine a solicitat muncitori sezonieri din România? Cine a acceptat? Publicați toată corespondența oficială purtată în acest sens. Este în interesul publicului românesc să cunoască aceste lucruri.
  2. La cererea cărei autorități publice s-a introdus în Ordonanța Militară nr. 7, aliniatul 1 din Art. 10 prin care se permite transportul aerian prin curse charter al lucrătorilor sezonieri din România către terțe țări?
  3. Faceți publice toate înțelegerile și condițiile prin care muncitorii sezonieri din România merg în terțe țări europene. Li se asigură asistență medicală? Sunt testați la plecarea din România sau la sosirea în țara gazdă? În cazul în care contactează COVID-19, ce țară își asumă tratarea lor?
  4. În plină stare de urgență și carantină în toată țara, de ce s-a ridicat excepția pentru muncitorii sezonieri? Este în interesul României și al sănătății populației acestei țări să se facă această excepție sau interesele agricole ale Germaniei primează indiferent de consecințe?
  5. Sectorul agricol sau cel de construcții din România se confruntă de ani de zile cu criză de forță de muncă. Pentru aceste sectoare guvernanții de ce nu găsesc soluții la fel de rapide precum au găsit pentru agricultura Germaniei și a altor țări europene?

Diaspora să rămână străinătate, românii să plece şi ei?

Problema guvernanților nu este faptul că agricultura românească, industria, și alte ramuri economice sunt în criză sau inactive, ci faptul că organizarea exportului de brațe de muncă nu s-a făcut suficient de bine, așa cum reiese din înregistrarea ședinței de guvern de astăzi.

De la cel mai înalt nivel al statului român, prin vocea Președintelui Iohannis, românii din diaspora au fost îndemnați să nu se întoarcă de Paști în țară. Cum se face că este voie doar să pleci din România? Aceasta este calea aleasă de regimul Orban-Iohannis pentru „dezvoltarea” țării: exportul de oameni, tăierea accelerată a pădurilor și împiedicarea diasporei să se întoarcă în țară?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS