12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalOrban: Parlamentul poate modifica OUG privind anticipatele

Orban: Parlamentul poate modifica OUG privind anticipatele

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, luni, că Parlamentul poate modifica ordonanţa de urgenţă referitoare la alegerile anticipate şi a explicat că prevederea prin care alegătorul îşi poate exercita dreptul la vot şi în altă circumscripţie electorală decât cea în care îşi are domiciliul a fost introdusă pentru creşterea prezenţei la urne.

„În legislaţia electorală privitoare la alegerile parlamentare nu era prevăzută situaţia alegerilor anticipate. (…) Odată cu ordonanţa, am făcut nişte lucruri care, după părerea mea, sunt normale şi fireşti şi mă îndoiesc că vreun partid politic poate să aibă o altă opinie decât opinia pe care am exprimat-o noi şi anume să extindem şi la alegerile parlamentare condiţiile de vot pentru diaspora care au existat pentru alegerea preşedintelui. (…) Am crescut reprezentarea diasporei în Parlamentul României dublând numărul de parlamentari care sunt aleşi în diaspora”, a precizat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Liderul PNL a amintit că există o discuţie referitoare la prevederea prin care s-a permis exercitarea dreptului de vot şi în altă circumscripţie electorală decât cea în care are domiciliul alegătorul.

„Acest lucru l-am făcut ca să creştem prezenţa la vot, ca să asigurăm o garanţie suplimentară exercitării dreptului de vot. Sunt situaţii foarte clare – studenţi care nu sunt în judeţ, sunt la o facultate în alt judeţ şi care se pot afla în sesiune şi dreptul lor de vot este restricţionat în cazul în care sunt obligaţi să voteze doar în judeţul unde au domiciliul”, a susţinut Ludovic Orban.

El a adăugat că Parlamentul poate modifica acest act normativ.


„Parlamentul are dreptul constituţional să dezbată această ordonanţă şi să o modifice. Dacă ei nu vor fi de acord cu ceea ce am susţinut noi, pot să modifice, dar argumentul pe care noi l-am avut în momentul în care am adoptat o astfel de procedură a fost un argument care să ducă la întărirea dreptului de vot, la acordarea dreptului de vot şi unor persoane care se află în situaţii în care le este foarte dificil, dacă nu aproape imposibil, să-şi exercite dreptul de vot”, a menţionat preşedintele PNL.

Potrivit acestuia, voturile se vor aduna la nivel naţional şi nu este afectată reprezentativitatea partidelor.


„Se ştie că la mecanismul de distribuire a mandatelor e faza pe judeţ şi faza naţională. (…) Nu este afectată reprezentativitatea partidelor, dimpotrivă, pentru că voturile care sunt exprimate vor asigura anumite mandate care se alocă prin mecanismul de distribuţie la nivel naţional”, a precizat premierul.


El a indicat că, prin această OUG, au drept de reprezentare în secţiile de votare partidele politice care au minim 10 deputaţi sau şapte senatori.

„Ce am permis suplimentar şi asta mi se pare o decizie corectă: reprezentarea în birourile electorale ale secţiilor de votare a grupului minorităţilor naţionale. (…) Mi se pare iarăşi o condiţie de întărire a democraţiei care nu poate din punctul meu de vedere să fie criticată de nicio formaţiune politică care cu adevărat doreşte îmbunătăţirea condiţiilor de vot şi asigurarea reprezentării minorităţilor în mod corect, pentru că se ştie că într-o secţie de votare în care nu eşti reprezentat, dacă nu există un delegat care să-ţi apere voturile cum se spune, se pot întâmpla foarte multe lucruri”, a mai explicat Orban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS