16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalGuvernul renunță la alegerea președinților de consilii județene indirect

Guvernul renunță la alegerea președinților de consilii județene indirect

Guvernul a renunțat la inițiativa privind alegerea președinților de consilii județene de către ceilalți membrii ai consiliului județean. ”Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la şedinţa de Guvern de astăzi.
Cătălin Predoiu a precizat la şedinţa de Guvern că soluția este în Parlament.

„Într-adevăr, deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o problemă și o vulneabilitate de netrecut în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a președinților de consilii județene, într-o manieră indirectă, reprezintă o schimbare față de situația anterioară, ceea ce ar intra în contradicție cu prevederile și precizările Curții Constituționale 682/2012. Această Curte Constituțională impune păstrarea sistemelor de vot, într-o perioadă de un an de zile înainte de alegeri, neschimbate. Deci această schimbare nu se încadrează în termenul de un an de zile”, a precizat ministrul Justiției Cătălin Predoiu, marți, în ședința de Guvern.

Cătălin Predoiu a precizat că schimbarea modului de alegere a președinților de consilii județene nu poate fi făcută de Guvern.

Ordonanța pentru alegerea președinților de consilii județene în mod indirect, de către consilierii județeni, se află în dezbatere publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS