16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUPDATE / Iohannis şi Orban, la slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei. Mesajul dur al preşedintelui

UPDATE / Iohannis şi Orban, la slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei. Mesajul dur al preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, duminică, la slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, care are loc la Catedrala Patriarhală.

Şeful statului a fost întâmpinat la sosire de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de premierul Orban şi de alţi participanţi la eveniment.

În toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române este oficiată duminică, 22 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

De asemenea, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, au loc în aceste zile slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 30 de ani pentru libertatea poporului român, potrivit Patriahiei Române.

„Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulţumi lui Dumnezeu pentru darul libertăţii poporului român, a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum şi memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989. Comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni (…) Aceşti tineri eroi, care s-au jertfit pentru credinţa, libertatea şi demnitatea poporului român, sunt pomeniţi în rugăciunile Bisericii noastre, în fiecare zi, la Sfânta Liturghie. Ei ne cheamă azi să nu despărţim darul libertăţii de darul credinţei, al sfinţeniei vieţii şi al demnităţii naţionale”, se arată într-un mesaj al ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Iohannis: Vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei!

În contextul comemorării eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, preşedintele Klaus Iohannis a avut un mesaj dur cu privire la evenimentele din urmă cu 30 de ani.

Iohannis a spus că vinovaţii de la Revoluţia din decembrie 1989 trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei. Preşedintele a făcut şi un apel către toţi românii „să vorbească clar şi răspicat despre Revoluţia din decembrie 1989“.

Fac astăzi un apel către toţi români, cu ocazia marcării zilei victoriei Revoluţiei Române şi a libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări. Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu-l ocolim. (…) Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost şi rău, vom putea construi o ţară dreaptă. Am spus că vrem să ştim adevărul despre Decembrie 1989. Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate. Societatea noastră are nevoie să se vindece pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr. Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber“, a afirmat Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS