24.5 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăPoliticaNationalProcurorul general, reacție în scandalul învoirii lui Dragnea din Penitenciarul Rahova

Procurorul general, reacție în scandalul învoirii lui Dragnea din Penitenciarul Rahova

Procurorul general interimar Bogdan Licu intervine în scandalul permisiei de o zi pe care ar fi obținut-o fostul lider al PSD Liviu Dragnea, înarcerat la Penitanciarul Rahova. Licu a spus că, din ceeea ce a văzut în spațiul public, a fost vorba despre încălcarea unui regulament.

Întrebat, luni, dacă ecistă o anchetă penală după învoirea fostului lider PSD din Penitenciarul Rahova, procurorul general interimar Bogdan Licu a spus că există un control declanșat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

„În niciun caz nu s-a declanșat o anchetă penală (…) Am văzut în spațiul public că s-a declanșat un control la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a spus Licu.
De asemenea, procurorul general a fost întrebat dacă s-a autosesizat DNA cu privire la o posibilă faptă de abuz în serviciu, acesta afirmând că nu a fost încălcată legislația primară, ci un regulament.

Ce a spus Ana Birchall în această dimineaţă:

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus, luni dimineață, că așteaptă informarea cerută de la Administrația Națională a Penitenciarelor privind acordarea permisiei de o zi pentru fostul lider al PSD Liviu Dragnea. Ea a precizat că ministrul Justiției nu are niciun fel de prerogative în acordarea permisiilor pentru deținuți, dar este treaba ministrului să ceară lămuriri atunci când există semne de întrebare.


Administrația Națională a Penitenciarelor anunța, sâmbătă, că în urma solicitărilor ministrului Justiției, că directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus, la rândul său, verificări la Penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat Liviu Dragnea, după ce a fost condamnat definitiv, pe 27 mai, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Nici Administrația Națională a Penitenciarelor și nici reprezentanții Penitenciarului Rahova nu au precizat dacă Liviu Dragnea a părăsit sau nu penitenciarul joi sau într-o altă zi.

Potrivit articolului 213 alineatul 2, litera b din Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor:

„(2) Permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții se află în una dintre următoarele situații:a) nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;b) sunt cercetați sau urmăriți penal în alte cauze;c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influența conduita și comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieșire din penitenciar;d) sunt clasificați în categoria celor care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului”.

Liviu Dragnea mai este urmărit penal în dosarul „Tel Drum” pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu a vorbit cu Liviu Dragnea, întrebată fiind de jurnaliști dacă a sunat-o fostul lider PSD cât a fost liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS