17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalVictorie pentru Opoziție: Moțiunea de cenzură va fi votată joia viitoare

Victorie pentru Opoziție: Moțiunea de cenzură va fi votată joia viitoare

„Matematic, PSD a pierdut majoritatea”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la finalul ședinței din Parlament. Calendarul citirii și dezbaterii moțiunii de cenzură, impus dimineață de PSD în Birourile Permanente, a fost respins la vot în plen, cu 194 de voturi, potrivit hotnews.ro. La finalul şedinţei opoziţia a scandat „Demisia”.

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă va fi citită joi şi va fi votată peste o săptămână, a anunţat Marcel Ciolacu. Decizia urmează să fie validată în ședința birourilor permanente reunite.

194 împotrivă, 181 pentru

Ordinea de zi a ședinței a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei nu au votat. 26 de parlamentari PSD nu au fost prezenţi, potrivit listei de prezență.

„Matematic, PSD a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi. Ne sfătuim și o să vedem”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul plenului în care parlamentarii opoziției au scandat „Demisia”.

Raluca Turcan, liderul grupului PNL, a cerut în ședința de plen modificarea programului de lucru pentru ca votul pentru moțiunea de cenzură să fie dat luni, și nu sâmbătă, cum voiau cei de la PSD. Președintele de ședință, Florin Iordache, a refuzat să supună la vot.

Refuzul lui Iordache

Turcan a invocat articolul 20 din regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului: ordinea de zi şi programul de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună și se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor prezenți.

Florin Iordache a declarat că programul a fost stabilit în ședința Birourilor Permanete reunite și a refuzat să supună la vot propunerea opoziției. „Doar sâmbătă dimineață, în ziua dezbaterii moțiunii se poate solicita schimbarea programului de lucru”, susține acesta.

„Ordinea de zi nu există, e doar un proiect. Vă solicităm să supuneți la vot această modificare a programului de vot pentru că plenul este suveran. Birourile permanente sunt un aparat care funcționează în sprijinul plenului, nu invers”, a declarat Stelian Ion, deputatul USR.

PSD a forţat o decizie fără precedent

PSD a forțat o decizie fără precedent în birourile permanente reunite ale Parlamentului ca moțiunea să fie citită miercuri, iar votul să fie dat sâmbătă. Social democrații au mizat pe faptul că în week-end va fi mai dificilă o mobilizare a parlamentarilor opoziției și astfel moțiunea va pica.

Ana-Maria Prisecaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS