8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalGuvernul Dăncilă: 10 milioane de euro pe un sistem IT național pentru adopție

Guvernul Dăncilă: 10 milioane de euro pe un sistem IT național pentru adopție

Guvernul vrea să aprobe marți necesitatea unor cheltuieli de 45,9 milioane de lei pentru crearea unui sistem IT național pentru adopții. Sistemul va fi implementat în 3 ani din fonduri UE nerambursabile și de la bugetul de stat. „Cetățenii și mediul public; privat vor putea folosi următoarele servicii: accesarea online a informațiilor referitoare la proceduri; formulare, descărcarea și încărcarea online a formularelor și servicii de suport; helpdesk”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Cum este motivată necesitatea cheltuirii a circa 10 milioane de euro pentru acest sistem și ce servicii vor fi furnizate cetățenilor:

În contextul Strategiei Naționale privind Agenda Digitală pentru România (SNADR) 2020 și al Planului Integrat pentru Simplificarea Procedurilor Administrative Aplicabile Cetățenilor, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și în colaborare cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, își propune dezvoltarea, instalarea, configurarea și integrarea unui sistem informatic centralizat, care se adresează cetățenilor potențial adoptatori, angajaților din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Serviciilor Publice de Asistență Socială, precum și altor actori participanți în derularea procesului de adopție (furnizori de servicii sociale publici și privați, organismelor private autorizate să desfășoare activități în cadrul procedurii adopției interne, instanțele judecătorești, etc.).

Soluția constă în implementarea proiectului „Sistem Informatic Național pentru Adopție SINA”. Sistemul informatic va furniza o serie de servicii electronice, necesare pentru eficientizarea timpilor de procesare a solicitărilor de adopție, determinarea celor mai bune opțiuni pentru potrivirea dintre copil și persoana/familia adoptatoare și monitorizarea post-adopție a copilului.

Din punct de vedere informatic, prin realizarea SINA va fi obținută alinierea la contextul tehnologic actual, simplificându-se și securizându-se totodată modalitatea de prelucrare, stocare și procesare a datelor.

Astfel, pentru expunerea on-line către cetățeni și mediul public/privat a serviciilor publice este vizată punerea la dispoziție a următoarelor servicii de tip G2C pentru care se va asigura disponibilitate și acces ridicat/consolidat pentru cetățeni:
– accesarea on-line a datelor/informațiilor referitoare la proceduri/formulare;
– descărcarea on-line a formularelor;
– încărcarea on-line a formularelor;
– serviciu de suport/helpdesk.

Proiectul contribuie la implementarea Strategiei naționale agenda digitală pentru România 2020 (SNADR)..
(..).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS