Acasă Politica National Ziua internațională a democrației se sărbătoreşte astăzi

Ziua internațională a democrației se sărbătoreşte astăzi

-

Din 2008 încoace, la 15 septembrie, se sărbătoreşte Ziua internațională a democrației, bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a participa fără zădărnicire în toate aspectele vieții lor.

Iniţiativa acestei sărbători a aparţinut unui grup de 8 state, între care și România. Ziua reprezintă un prilej pentru un noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că România a susţinut, după 1989, necesitatea implicării tuturor statelor în consolidarea proceselor democratice în lume, atât direct, cât şi prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al altor organizaţii internaţionale sau iniţiative globale, precum Comunitatea Democraţiilor.

România şi promovarea democraţiei

România a promovat, în perioada 2000 – 2015, o serie de rezoluţii privind legătura dintre promovarea democraţiei, statului de drept şi respectarea drepturilor omului.
România a iniţiat şi promovat, alături de alte state membre, rezoluţia 19/36 (2012) cu tema „Drepturile omului, democraţia şi statul de drept” și, ulterior, rezoluția 28/14 (2015), adoptate de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

„De asemenea, România a evidenţiat în mod constant importanţa legăturii dintre democraţie, respectarea drepturilor omului şi promovarea principiilor statului de drept. Consecventă acestei poziţii, România a promovat cu succes o iniţiativă la Consiliul Drepturilor Omului care se concretizează în acest an prin organizarea primei ediţii a ‘Forumului pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept’, care va avea loc la Geneva, în perioada 21 – 22 noiembrie. Cu acest prilej, reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ONU, ai societăţii civile, mediilor academice şi mass-media vor dezbate, în cadrul unui dialog interactiv, tema ‘Extinderea spaţiului democratic. Rolul tinerilor în procesul de decizie publică’”, potrivit MAE.

ȘTIRI VIDEO GdS

„Elitele“ Universităţii Craiova au surclasat formaţiile clubului Colţea Braşov

Şase din șase puncte, acesta este bilanţul celor două formaţii de „republicani“ ale Universităţii Craiova după dubla susţinută duminică, pe stadionul „Aripile“,...