17 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Numărul morților în urma uraganului Helene ajunge la 130

(VIDEO) Numărul morților în urma uraganului Helene ajunge la 130

-

Numărul morților în urma uraganului Helene din sud-estul SUA a ajuns luni la 130, stârnind tensiuni în campania electorală. Casa Albă a respins criticile la adresa răspunsului său. Președintele Biden va vizita miercuri Carolina de Nord pentru a evalua eforturile de salvare, deoarece sute rămân dispărute în statele afectate.

Cu sute de persoane încă dispărute în mai multe state din sud-estul SUA și numărul morților în creștere, președintele Joe Biden a anunțat că va călători în Carolina de Nord, devastată de furtuni, pentru a monitoriza eforturile de salvare.

Biden l-a acuzat și pe fostul președinte Donald Trump că a răspândit minciuni, după ce candidatul republican la președinție a acuzat, fără dovezi, că guvernul federal ignoră dezastrul provocat de uraganul Helene și refuză ajutorul susținătorilor săi.

„El minte”, a spus Biden reporterilor din Biroul Oval, adăugând că a vorbit cu guvernatorul Carolina de Nord, Ray Cooper, „și i-a spus că minte. Nu știu de ce face asta… pur și simplu nu este adevărat și este iresponsabil.”

Cel puțin 118 de persoane au fost ucise de furtună

Cel puțin 118 de persoane au fost ucise de furtună și inundațiile asociate:

  • 49 în Carolina de Nord,
  • 25 în Carolina de Sud,
  • 25 în Georgia,
  • 14 în Florida,
  • patru în Tennessee,
  • una în Virginia, potrivit statisticilor autorităților locale întocmite de AFP.

Reluarea alimentării cu apă și energie electrică

Lucrătorii de urgență continuă să caute sutele de persoane încă nedescoperite în statele afectate, unde ploile torenţiale au adus ravagii pe scară largă.
De asemenea, au lucrat pentru a restabili alimentarea cu apă și energie în zonele afectate, pentru a îndepărta copacii căzuți, pentru a livra provizii și pentru a înregistra oamenii pentru asistență în caz de dezastru.
Numărul morților era de așteptat să crească, au avertizat autoritățile, serviciul de telefonie mobilă fiind eliminat în mare parte din regiune și până la 600 de persoane încă dispărute.

Biden acuzat că a „adormit”

În timp ce Biden se pregătește să se îndrepte spre Carolina de Nord, Trump a ajuns luni în Georgia, un alt epicentru al distrugerii . Ambele se numără printre statele-cheie în care alegerile din SUA vor fi decise în doar cinci săptămâni.

În orașul Valdosta, Georgia, Trump a promis că va „aduce o mulțime de materiale de ajutor, inclusiv combustibil, echipamente, apă și alte lucruri” celor care au nevoie.

„Guvernul federal nu răspunde”, a spus el reporterilor. „Vicepreședintele, ea e undeva, face campanie, caută bani”, a spus el, referindu-se la rivalul său electoral, vicepreședintele Kamala Harris. „Nu vorbim despre politică acum”, a spus el mai târziu, purtând o pălărie roșie aprinsă „Make America Great Again” în timp ce stătea în dărâmăturile unui magazin de mobilă.

Cei mai buni oameni sunt la fața locului

Democratul Harris, a anulat evenimentele de campanie pentru a se întoarce luni la Washington pentru un briefing despre răspunsul federal.

„În ultimele zile, națiunea noastră a suferit unele dintre cele mai grave distrugeri și devastări pe care le-am văzut în ceva timp”, a spus Harris în urma ședinței de informare.

„Și am răspuns cu tot ce ne putem, cu cei mai buni oameni care sunt la fața locului și care fac genul de muncă care înseamnă trecerea la un moment de criză”.
Răspunzând criticilor lui Trump că „doarme” în loc să se ocupe de pagubele provocate de furtună, Biden și-a apărat decizia de a-și petrece weekendul la casa lui din Delaware, spunând că lucrează „tot timpul”.

Guvernul federal răspunde la cererea statelor

Când un dezastru natural major lovește Statele Unite, guvernul federal răspunde la cererea statelor. Rolul unui președinte este de obicei să supravegheze și să coordoneze ajutorul, inclusiv finanțarea.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice joacă probabil un rol în intensificarea rapidă a uraganelor, deoarece există mai multă energie în oceanele mai calde pentru a se hrăni, iar Biden a subliniat asta luni.

„Absolut, pozitiv, fără echivoc, da, da, da, da”, a spus Biden reporterilor din Biroul Oval, când a fost întrebat dacă schimbările climatice sunt de vină pentru urma distrugerii lăsate de furtună.

S-au înecat în casele lor

Biroul șerifului din comitatul Pinellas, Florida, a publicat o litanie sumbră a celor nouă vieți pierdute acolo până acum, ale căror cadavre aproape toate au fost găsite în casele lor.
Aproape toți păreau să se fi înecat. Unii a fost găsiți încă întinși în câțiva centimetri de apă, în timp ce alții au fost îngropați sub moloz.

În Georgia, locuitorii s-au confruntat cu întreruperi de curent, lipsuri de aprovizionare, drumuri blocate și linii de comunicație rupte pe terenuri adesea muntos, guvernatorul Brian Kemp descriind furtuna drept o „tornadă lată de 250 de mile”.
Aproape două milioane de gospodării și întreprinderi au rămas fără curent, luni, potrivit tracker poweroutage.us.

Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord, a declarat luni că sute de drumuri au fost distruse și multe comunități au fost „șterse de pe hartă”.

„Este o furtună fără precedent”, a spus el reporterilor. „Taxa emoțională și fizică de aici este de nedescris”.

Cooper, un democrat, i-a mulțumit și lui Biden pentru că a oferit personal și resurse federale, potrivit France 24.

Citește și: Mark Rutte preia funcția de șef al NATO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cât au costat deplasările în străinătate ale lui Klaus...

Președintelui Klaus Iohannis se apropie de finalul celui de-al doilea mandat....

ȘTIRI GdS