22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalSenatul francez respinge acordul de liber schimb UE-Canada

Senatul francez respinge acordul de liber schimb UE-Canada

Senatul Franței a votat joi cu o majoritate covârșitoare împotriva unui acord de liber schimb între UE și Canada., O alianță neobișnuită în camera superioară a avut loc între oponenții de stânga și dreapta ai președintelui francez Emmanuel Macron.

Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA) este în vigoare provizoriu din 2017, dar necesită ratificarea în toate țările membre ale Uniunii Europene pentru a intra pe deplin în vigoare. Macron și aliații săi parlamentari centriști au reușit să obțină aprobarea acordului în camera inferioară a Adunării Naționale în 2019, cu o marjă redusă, dar pentru ratificare este nevoie de sprijinul Camerei superioare a Senatului, unde sunt într-o minoritate clară. După scene de tensiune rar întâlnite în camera superioară, 211 senatorii au votat împotrivă și 44 pentru tratat. Apoi au confirmat respingerea cu un al doilea vot, potrivit France 24.

Au existat unele așteptări că oponenții tratatului vor rămâne fără timp pentru votul de confirmare, dar au reușit să-l strângă prin dezbatere. Deși este un eșec pentru guvern, care susține tratatul, votul negativ nu anulează în sine acordul.

Conform regulilor UE, respingerea este efectivă numai dacă guvernul notifică oficial UE, ceea ce Macron nu este de așteptat să facă. Guvernul nu a spus cum va gestiona situația, dar o opțiune este să ducă tratatul înapoi la Adunarea Națională pentru o nouă dezbatere și vot.

Șaptesprezece dintre membrii UE au ratificat acordul, procesul fiind încă în desfășurare în 10 țări. Franța este a doua țară care a respins ratificarea. Primul, Cipru, nu a notificat Comisia UE cu privire la votul negativ și continuă să aplice tratatul în așteptarea unui nou vot.

Citește și: Deșeuri provenite din vestul Europei, oprite la Borș II și Nădlac II

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS