17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalRușii din străinătate nu au încredere în alegerile prezidențiale

Rușii din străinătate nu au încredere în alegerile prezidențiale

Rușii din străinătate nu au încredere în alegerile prezidențiale și sunt împărțiți cu privire la ceea ce pot face în acest sens.

Serghei Kulikov a rezervat primul zbor disponibil din Rusia la câteva zile după ce Kremlinul a anunțat recrutarea forțată și pedepse dure pentru dezertorii din timpul războiului, în septembrie 2022.

În calitate de avocat, Kulikov era îngrijorat de cât de repede a fost impusă legislația. El a considerat că nu mai există o „instanță echitabilă” care să caute protecție juridică, după ce Rusia a fost exclusă de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Acum locuind în Dubai, el se pregătește să voteze la alegerile prezidențiale din Rusia, în ciuda cunoștințelor că va fi afectat de aceeași lipsă de corectitudine.

Totuși, Kulikov spune că votul este „singura modalitate liberală și eficientă disponibilă de a exprima protestul atât în ​​interiorul Rusiei, cât și din afara țării”.

„Când oamenii nu se prezintă la secțiile de vot, este mult mai ușoară munca de falsificare și furt de voturi”, a adăugat el.

288 de secții de votare în 144 de țări

Kulikov este unul dintre sutele de mii de ruși care au fugit din țară de când președintele Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, care a sporit populația cetățenilor ruși din întreaga lume.

Ministerul rus de Externe a declarat că expatriații – chiar și cei care au plecat în state considerate „neprietenoase” – vor avea voie să voteze la alegerile prezidențiale din 15-17 martie. Comisia Electorală Centrală a Rusiei a declarat că votul de peste mări va avea loc la 288 de secții de votare din 144 de țări, a informat presa de stat rusă TASS.

La alegerile prezidențiale din 2018, în străinătate au funcționat 401 secții de votare și au votat peste 475.000 de persoane, potrivit Comisiei Electorale Centrale, citată de RIA Novosti. Dar în acest an, multe secții de votare de peste mări care au funcționat în 2018 au fost închise. Nu este clar câți expatriați se vor prezenta la vot, dar se așteaptă că cifrele vor fi mai mari din cauza exodului în masă din Rusia, cu potențialul de cozi mai lungi la secțiile de votare de peste mări.

CNN a vorbit cu mai mulți cetățeni de peste mări, toți fiind uniți în opinia lor nefavorabilă despre Putin – spunând că regimul său este autoritar, propagandist și abuzează de drepturile omului.

Dar ei au spus că au sentimente mixte cu privire la utilitatea votului atunci când nu există o alternativă reală viabilă.

Citește și: Acord provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranță rutieră

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS