9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO?

Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO?

NATO caută un nou secretar general – bărbat sau femeie – care să îi succeadă, la sfârşitul lunii septembrie, actualului deţinător al postului, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg. Acesta este în funcţie din octombrie 2014. Mandatul lui a fost deja prelungit de două ori în încercarea de a găsi candidatul cel mai potrivit, mai ales în condiţiile războiului din Ucraina, relatează AFP, transmite News.ro.

Duminică, şeful Statului Major al armatei olandeze, generalul Onno Eichelsheim, a declarat că Statele Unite şi „majoritatea ţărilor occidentale” susţin candidatura premierului demisionar Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. „De fapt, pare foarte pozitiv”, a declarat el în cadrul unei emisiuni săptămânale difuzate de NPO 1.

Mark Rutte este singurul candidat declarat

Până în prezent, Mark Rutte este singurul candidat declarat, deşi numele premierului estonian Kaja Kallas şi al ministrului leton de externe Krisjanis Karins sunt uneori menţionate.

Rutte va părăsi definitiv funcţia după ce va fi format un nou guvern în urma alegerilor generale din Olanda din 22 noiembrie. Liberalul a petrecut deja treisprezece ani în fruntea guvernului olandez.

Numirea unui secretar general se face prin consens între cele 31 de ţări membre

La NATO, numirea unui secretar general se face prin consens între cele 31 de ţări membre, la capătul unei proceduri adesea opace, rod al unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor. Decanul reprezentanţilor permanenţi (ambasadorii) – în prezent croatul Mario Nobilo – este cel care este însărcinat să testeze apele în vederea obţinerii unui consens, a explicat un diplomat.

Statele Unite sunt de departe cel mai puternic aliat

Statele Unite sunt de departe cel mai puternic aliat şi, prin urmare, au un cuvânt decisiv de spus în procesul de numire a unui nou secretar general.

Generalul Eichelsheim a declarat că există o şansă „foarte bună” ca Rutte să îi succeadă lui Stoltenberg. El a adăugat că se aşteaptă ca numirea să fie anunţată în aprilie sau mai – înainte de un summitul NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

„Bineînţeles, discuţii vor trebui, fără îndoială, să aibă loc aici şi acolo”, a declarat şeful armatei olandeze.

Citeşte şi: (VIDEO) O furtună de nisip a lovit mai multe orașe din nordul Chinei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS