15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAmbuscadă în Papua Noua Guinee: Cel puțin 64 de persoane au murit în regiunea Highlands

Ambuscadă în Papua Noua Guinee: Cel puțin 64 de persoane au murit în regiunea Highlands

Cel puțin 64 de persoane au murit într-o ambuscadă în regiunea îndepărtată Highlands din Papua Noua Guinee, potrivit BBC.

Victimele au fost împușcate în timpul unei dispute tribale din provincia Enga în weekend, a declarat un purtător de cuvânt al poliției naționale. Zona Highlands s-a luptat de mult cu violența, dar se crede că aceste crime sunt cele mai grave din ultimii ani. Un aflux de arme de foc ilegale a făcut confruntările mai mortale și a alimentat un ciclu de violență.

Poliția a început să adune cadavre la fața locului, lângă orașul Wabag – la aproximativ 600 km nord-vest de capitala Port Moresby.

„Acesta este de departe cea mai mare tragedie pe care am văzut-o în Enga, poate și în toate Highlands. Suntem cu toții devastați. Este foarte greu de înțeles,” a declarat supervizorul interimar al poliției din Papua Noua Guinee, George Kakas. ”

Poliția a primit videoclipuri și fotografii care se pretindeau a fi de la fața locului, care arată corpuri încărcate într-un camion. Escaladarea conflictului tribal – adesea legat de distribuția pământului și a bogăției – a dus la o izolare de trei luni în Enga în iulie anul trecut. Poliția a impus oprirea accesului și restricții de călătorie.

Semnale de revoltă

În august anul trecut, filmări cu trei bărbați morți au circulat online. Guvernatorul Peter Ipatas a declarat că au existat semne că luptele sunt pe cale să izbucnească din nou înainte de ambuscadă.

Cu până la 17 triburi au fost implicate în cea mai recentă escaladare. Guveratorul spune căera sarcina forțelor de securitate să mențină pacea. „Știam că această luptă va avea loc și am alertat forțele de securitate săptămâna trecută.”. Securitatea, în general, rămâne o preocupare cheie pentru PNG. Guvernul a declarat luna trecută stare de urgență, după ce revolte majore și jaf au făcut cel puțin 15 morți. Australia este unul dintre cei mai apropiați aliați ai țării. „Oferim sprijin considerabil, în special pentru formarea ofițerilor de poliție și pentru securitatea în Papua Noua Guinee”, a declarat prim-ministrul Anthony Albanese într-un interviu.

Citeşte şi: Prințul William a participat la Premiile BAFTA 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS