25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Trei militari americani au murit într-un atac cu drone în Iordania, peste 30 au fost răniți

(VIDEO) Trei militari americani au murit într-un atac cu drone în Iordania, peste 30 au fost răniți

-

Cel puţin trei militari americani au fost ucişi şi peste 30 au fost răniţi într-un atac cu dronă asupra unui avanpost din Iordania.

Oficiali americani au declarat pentru CNN că este prima dată când trupele americane sunt ucise de focul inamicului în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza. „Vom răspunde”, a spus președintele Joe Biden în timp ce vorbea duminică în Carolina de Sud. Uciderea a trei americani la Turnul 22 din Iordania, lângă granița cu Siria, reprezintă o escaladare semnificativă a unei situații deja precare din Orientul Mijlociu.

Oficialii au spus că drona a fost trasă de militanți susținuți de Iran și părea să provină din Siria. Încă se stabilește care grup de miliție este în mod specific responsabil. Comandamentul central al SUA a confirmat duminică într-o declarație că trei membri ai serviciului au fost uciși și cel puțin 34 au fost răniți într-un atac cu dronă unidirecțională care „a afectat o bază din nord-estul Iordaniei”. Opt membri ai serviciului răniți au fost evacuați medical pentru a primi îngrijiri de nivel superior, a spus CENTCOM. Numărul răniților este de așteptat să crească.

Biden acuză grupări proiraniene din Siria şi Irak şi ameninţă cu represalii

Biden a promis duminică că va cere celor responsabili pentru atac „să răspundă”, Deși faptele sunt încă în curs de adunare, Biden a spus: „Știm că a fost realizat de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak. Acești membri ai serviciului au întruchipat tot ce este mai bun din națiunea noastră. Neclintiți în curajul lor. Neclintiți în datoria lor. Neclintiți în angajamentul lor față de țara noastră. Riscând propria lor siguranță pentru siguranța colegilor lor americani și a aliaților și partenerilor noștri cu luptăm împotriva terorismului. … N-am nicio îndoială. Vom cere socoteală celor responsabili la momentul și în modul pe care îl alegem.”

Vorbind la o biserică din Carolina de Sud duminică mai târziu, Biden a cerut un moment de reculegere pentru a onora eroii. „Vreau să subliniez că am avut o zi grea aseară în Orientul Mijlociu. Am pierdut trei suflete curajoase într-un atac asupra uneia dintre bazele noastre”, a spus Biden la încheierea declarațiilor sale. Până vineri, au existat peste 158 de atacuri asupra forțelor americane și ale coaliției în Irak și Siria. Oficialii au descris atacurile constante cu drone și rachete drept nereușite, deoarece deseori nu au cauzat răni grave sau daune infrastructurii.

Asistență dată Iordaniei

CNN scrie că este neclar de ce apărarea antiaeriană nu a reușit să intercepteze drona. Pare a fi primul atac cunoscut vizând Turnul 22 de la lansarea acestor atacuri împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei antijihadiste la 17 octombrie, în contextul Războiului din Fâşia Gaza.

Militarii americani sunt staţionaţi în acest avanpost în cadrul unei misiuni de consiliere şi asistenţă destinată Iordaniei.

Oficiali americani şi-au exprimat în mai multe rînduri temeri cu privire la extindere a Războiului din Fâşia Gaza într-un război regional în Orientul Mijlociu.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, întrebată săptămâna trecută dacă Pentagonul estimează că mandatarii israelieni şi-au intensificat atacurile împotriva forţelor americane, răspundea că ”nu neapărat, nu”.

Zeci de militari americani au fost răniți

O parte a misiunii Statelor Unite este să se asigure că evenimentele din Orientul Mijlociu nu antrenează un conflict lărgit”, declară într-un interviu difuzat duminică dimineaţa de ABC News şeful Statului Major american Interarme Charles Brown.

”Obiectivul este să-i descurajăm, dar nu vrem să ne angajăm pe calea unei ecaladări şi mai mari care să conducă la un conflict şi mai larg în regiune”, subliniază el.

Zeci de militari americani au fost răniţi de la începutul acestor atacuri.

Un oficial militar american de rang înalt declara presei săptămâna trecută că este vorba despre aproximativ 70 de răniţi.

Însă Pentagonul a catalogat cea mai mare parte a acestor răniri drept ”minore”, cu excepţia unui rănirii grave a unui militar american într-un atac, în Irak, în ziua Crăciunului.

Adjutantul-şef Garrett Illerbrunn din cadrul celei de-a 82-a Brigăzi de luptă a Aviaţiei urma să fie trimis în Statele Unite pentrua fi îngrijit după ce a fost rănit grav într-un atac cu dronă vizând o bază aeriană, la Erbil, în Kurdistanul irakian.

Statele Unite au efectuat ca represalii o serie de atacuri împotriva unor grupări proiraniene atât în Siria, cât şi în Irak.

Ultimul atac de acest fel a avut loc săptămâna trecută, împotriva a trei instalaţii, în Irak, folosite de grupări proiraniene, între care şi Kataib Hezbollah.

Uciderea celor trei americani intervine în contextul în care Statele Unite şi Irakul urmează să lanseze în curând negocieri cu privire la viitorul prezenţei militare americane în această ţară.

Citește și: Doi caracaleni, reținuți după ce s-au bătut într-un local

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbat rănit într-un accident rutier la Târgu Jiu

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea...

ȘTIRI GdS