13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalNATO a început cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece

NATO a început cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece

În următoarele șase luni, mii de militari americani vor participa la cel mai mare exercițiu NATO de la sfârșitul Războiului Rece.
Numit Steadfast Defender 24, acesta va include aproximativ 90.000 de militari din cei 31 de aliați NATO și Suedia. Acesta va testa capacitatea alianței de a desfășura rapid forțe și va testa noile planuri de apărare ale NATO, au spus oficialii.

„Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin mișcarea transatlantică a forțelor din America de Nord”, a declarat generalul de armată Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al aliaților NATO în Europa, într-un comunicat de presă.

„Steadfast Defender 2024 va fi o demonstrație clară a unității, forței și hotărârii noastre de a ne proteja reciproc, valorile și ordinea internațională bazată pe reguli.” Prima mișcare a exercițiului a început ieri, când nava de debarcare a docului USS Gunston Hall a plecat din Norfolk, Virginia. În urma unei serii de operațiuni, nava va traversa Atlanticul.

Exercițiul general va fi până în iunie

Exercițiul general se va desfășura până în iunie, potrivit www.defense.gov. Este principalul exercițiu multidomeniu al NATO pentru 2024 și va consta dintr-o serie de exerciții live la scară largă, naționale și multinaționale, desfășurate în diferite locații geografice. Oficialii au spus că Steadfast Defender este cel mai mare exercițiu de la ultimul exercițiu Reforger din 1988. Exercițiul este primul test la scară largă al planurilor de apărare ale alianței aprobate la Summit-ul de la Vilnius de anul trecut din Lituania. La baza sa, exercițiul este o demonstrație a unității alianței și a hotărârii de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Va fi un exercițiu și în România

Exercițiul va demonstra „capacitatea NATO de a desfășura, muta și folosi întăriri din America de Nord și din alte părți ale alianței către Europa continentală”, au spus oficialii alianței. „Va arăta că putem desfășura și susține operațiuni complexe pe mai multe domenii pe parcursul mai multor luni, pe mii de kilometri, din nordul înalt până în Europa centrală și de est și în orice condiții.” Exercițiul va avea loc în principal în.

  • Finlanda,
  • Estonia,
  • Germania,
  • Grecia,
  • Ungaria,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • Norvegia,
  • Polonia,
  • România,
  • Slovacia,
  • Suedia,
  • Regatul Unit, au declarat oficialii.

Mijloace de luptă

Vor exista peste 50 de mijloace navale, inclusiv portavioane, distrugătoare, fregate și corvete. Activele aeriene vor include F-35, FA-18, Harriers, F-15, elicoptere și nenumărate vehicule aeriene fără pilot. Vor exista, de asemenea, peste 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv peste 150 de tancuri, 500 de vehicule de luptă de infanterie și 400 de vehicule blindate de transport de trupe.

Oficialii au spus că exercițiul se bazează pe un scenariu fictiv conform articolului 5 „declanșat de un atac fictiv împotriva alianței lansat de un adversar apropiat”, au spus oficialii.

NATO a consolidat apărarea

„Exercițiile NATO nu sunt îndreptate împotriva niciunei țări. Într-un mediu de securitate imprevizibil, trebuie să rămânem pregătiți să descurajăm toate amenințările și să apărăm toți aliații”. Cu toate acestea, Rusia a lansat cel mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial, atacând Ucraina vecină. De când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014, NATO a consolidat apărarea și descurajarea pe continent. În timp ce Steadfast Defender este planificat de ani de zile, exercițiul încorporează planuri de apărare bazate pe acțiunile Rusiei. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne va modela înțelegerea conflictului pentru anii următori”, a spus un oficial NATO. „NATO observă îndeaproape conflictul din Ucraina pentru a ne îmbunătăți pregătirea și a ne perfecționa pregătirea, capacitățile și inovația viitoare”.

Citește și: Grav accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Două persoane au ajuns în Urgență

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS