17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalȘeful spionajului israelian a propus liderilor Hamas să părăsească Gaza

Șeful spionajului israelian a propus liderilor Hamas să părăsească Gaza

Israelul a propus ca înalți lideri ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord mai larg de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali.

Propunerea extraordinară, care nu a fost raportată anterior, vine în timp ce Israelul s-a străduit să-și atingă obiectivul declarat de a distruge complet Hamas. În ciuda războiului său de aproape patru luni din Gaza,

Israelul nu a reușit să captureze sau să omoare niciunul dintre cei mai înalți lideri ai Hamas din Gaza și a lăsat intactă aproximativ 70% din forța de luptă a Hamas, conform propriilor estimări. Deși ar oferi o trecere sigură din Gaza pentru liderii Hamas care au orchestrat atacul din 7 octombrie, drenarea Gazei de liderii săi ar putea slăbi controlul Hamas asupra zonei devastate de război, permițând totodată Israelului să continue urmărirea țintelor de mare valoare în străinătate. Înalți oficiali Hamas sunt cunoscuți că locuiesc în Doha, Qatar și capitala libaneză Beirut, în alte locuri din afara teritoriilor palestiniene. Un atac aerian israelian la începutul acestei luni a ucis un comandant de top al Hamas la Beirut.

Discuțiile contiuă

Sugestia Israelului conform căreia liderii Hamas ar putea părăsi Gaza, deși este puțin probabil să fie acceptată de Hamas, a fost discutată ca parte a negocierilor mai ample de încetare a focului de cel puțin două ori în ultimele săptămâni:

  • Luna trecută la Varșovia de șeful serviciilor de informații israeliene, directorul Mossad David Barnea,
  • Luna aceasta, și apoi din nou în această lună la Doha cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

De asemenea, vine pe fondul unui val de activitate diplomatică pentru a încerca să obțină o pauză prelungită în lupte și să elibereze ostatici despre care se crede că sunt încă în viață în Gaza.

Înaltul oficial al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, călătorește săptămâna aceasta în Egipt și Qatar pentru discuții suplimentare. Oficiali americani și internaționali familiarizați cu negocierile au spus că angajamentul recent al Israelului și Hamas în discuții este încurajator, dar că un acord nu pare iminent.

Presiune asupra lui Netanyahu

Se formează presiuni asupra premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru a oferi un fel de rezoluție. „Victoria completă” asupra Hamas pe care a cerut-o este departe, după cum singur recunoaște. Între timp, furia în rândul israelienilor a crescut din cauza incapacității guvernului de a aduce acasă cei peste 100 de ostatici ținuți în Gaza. Israelul „nu-și atinge obiectivele militare”, spune Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace. Acest lucru, combinat cu „presiunea enormă” asupra lui Netanyahu și a guvernului său pentru a aduce ostatici acasă, a spus Miller, a creat o situație în care Israelul ar fi dispus să propună ca liderii Hamas să părăsească Gaza.

„Cred că pur și simplu se confruntă cu realitatea”, a spus Miller. „Și familiile ostaticilor încep să exercite o influență extraordinară.” În plus, sentimentul internațional față de Israel din cauza bombardamentelor sale continue asupra Gaza, care a ucis peste 25.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. În ultimele două luni, administrația Biden a cerut în mod deschis Israelului să treacă la o fază de intensitate scăzută a conflictului. Oficialii americani susțin că a început să se întâmple, deși operațiunile intense continuă în sudul Gazei.

Citește și: Aplicaţia Programului Casa Verde Fotovoltaice se va debloca azi, la 10.00

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS