17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Pakistanul lansează lovituri în Iran

(VIDEO) Pakistanul lansează lovituri în Iran

-

Pakistanul a lansat rachete de represalii asupra Iranului vecin, la două zile după ce un atac iranian a inflamat relațiile dintre cele două state.

Pakistanul a declarat că atacurile sale au lovit „ascunzători teroriste” din provincia vecină Sistan-o-Balochistan, potrivit BBC.
Presa iraniană a relatat că trei femei și patru copii au fost uciși.
Lovitura Pakistanului vine după ce a fost revoltat de atacul Iranului, despre care Teheranul a spus că vizează grupuri teroriste.

Ambele țări s-au acuzat de mult timp una pe cealaltă că găzduiesc grupuri militante care efectuează atacuri din regiunile de-a lungul graniței lor comune.

Joi, Ministerul de Externe al Pakistanului și-a confirmat atacurile, care au fost raportate pentru prima dată de presa iraniană miercuri seară.

A spus că Pakistanul „respectă pe deplin” „suveranitatea și integritatea teritorială” Iranului. Acțiunea sa de joi a fost „o manifestare a hotărârii neclintite a Pakistanului de a-și proteja și apăra securitatea națională împotriva tuturor amenințărilor”.

Acțiunea militară a Pakistanului vine după ce a condamnat ferm atacul Iranului de marți, despre care Islamabad spune că a ucis doi copii.

Acesta a avertizat Teheranul cu privire la „consecințele grave” pentru acțiunea „ilegală”. Teheranul i-a interzis ambasadorului Iranului să se întoarcă în țară și și-a retras, de asemenea, propriul reprezentant din Pakistan.

Revolte majore în Orientul Mijlociu

Iranul a insistat că atacurile sale au vizat doar Jaish al-Adl, pe care îl etichetează ca grup terorist, și nu cetățenii pakistanezi.

La începutul acestei săptămâni, Iranul atacase și ținte în Irak și Siria.

Atacurile aeriene au loc pe fondul unei perioade de revolte majore în Orientul Mijlociu:

  • război între Israel și gruparea palestiniană Hamas în Gaza
  • atacuri ale grupului Houthi din Yemen, susținut de Iran, asupra navelor din Marea Roșie.

Teheranul a spus că nu vrea să se implice într-un conflict mai larg.

Dar grupurile din așa-numita „Axă a Rezistenței”, care includ Houthii, Hezbollah din Liban și diferite grupuri din Siria și Irak, au desfășurat atacuri asupra Israelului și aliaților săi pentru a-și arăta solidaritatea cu palestinienii.

SUA și Marea Britanie au lansat săptămâna trecută și atacuri aeriene asupra houthiilor, după ce aceștia au atacat transportul comercial.

Citește și: Olt: Argeșean găsit mort lângă o locuință din Sâmburești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Directorul Direcției Energiei din CEO, arestat preventiv

Directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Cătălin-Liviu...

ȘTIRI GdS