20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalHamas a eliberat 12 ostatici, iar Israelul 30 de deţinuţi palestinieni 

Hamas a eliberat 12 ostatici, iar Israelul 30 de deţinuţi palestinieni 

Hamas a eliberat 12 ostatici, iar Israelul 30 de deţinuţi palestinieni în cea de-a 5-a zi de armistiţiu, ultima a acordului. Sunt speranţe şi eforturi diplomatice pentru o nouă prelungire. Israelul nu renunţă la operaţiunea din Gaza, potrivit News.ro.

„Pe baza informaţiilor care au fost primite de la Crucea Roşie, 12 ostatici – inclusiv zece israelieni şi doi cetăţeni străini – sunt în drum spre teritoriul israelian”, afirmă IDF într-o scurtă declaraţie.

Armata a anunţat apoi că cei 12 ostatici – 10 israelieni şi doi străini – au fost transferaţi de Crucea Roşie în Egipt prin punctul de trecere Rafah. Ostaticii vor fi aduşi la un punct de întâlnire unde forţele israeliene le vor verifica identitatea, înainte de a-i aduce în Israel prin punctul de trecere Kerem Shalom, a precizat IDF.

„Familiile ostaticilor sunt ţinute la curent de către reprezentanţii IDF cu cele mai recente informaţii disponibile”, precizează armata.

Autorităţile israeliene au dat publicităţii şi lista celor 10 israelieni eliberaţi din captivitatea Hamas. Spre deosebire de ostaticii eliberaţi luni, acum este vorba despre nouă persoane în vârstă, toate femei, şi o adolescentă, multe dintre ele luate ostatice din kibbutzul Nir Oz.

Hamas a eliberat zece israelieni

Ditza Heiman, de 84 de ani, din kibbutzul Nir Oz, mamă a patru copii, mamă vitregă a trei copii, bunică a 20 de nepoţi şi străbunică cu cinci strănepoţi.

Tamar (Tami) Metzger, de 78 de ani, din kibbutzul Nir Oz. Soţul ei, Yoram Metzger, de 80 de ani, rămâne ostatic în Gaza.

Ada Sagi, de 75 de ani, din kibbutzul Nir Oz. Mamă a trei copii, a învăţat limba arabă pentru a se împrieteni cu vecinii ei şi, mai târziu, a predat limba arabă şi altora pentru a îmbunătăţi comunicarea cu palestinienii care locuiesc la graniţa de sud-est a Fâşiei Gaza.

Noralin Babadila Agojo, născută în Filipine, cunoscută şi sub numele de Nora sau Natalie, de 60 de ani. A fost luată din kibbutzul Nirim la 7 octombrie. Soţul ei, Gideon Babani, născut în Israel, a fost ucis. Cuplul locuia în oraşul central Yehud şi se afla în vizită la nişte prieteni din kibbutz.

Rimon Kirsht Buchshtav, de 36 de ani, tot din kibbutzul Nirim. Soţul ei, Yagev Buchshtav, de 34 de ani, rămâne ostatic în Gaza.

Mia Leimberg, 17 ani, mama ei, Gabriela Leimberg, 59 de ani, şi un membru al familiei, Clara Marman, 62 de ani. Toate originare din Ierusalim, au fost luate din kibbutzul Nir Yitzhak la 7 octombrie.

Ofelia Roitman, de origine argentiniană, de 77 de ani, din kibbutzul Nir Oz.

Meirav Tal, de 54 de ani, din kibbutzul Nir Oz. Ea a fost luată ostatică împreună cu partenerul ei Yair Yaakov, 59 de ani, tatăl fraţilor Or Yaakov, 16 ani, şi Yagil Yaakov, 13 ani, care au fost eliberaţi luni.

Doi cetăţeni străini au fost eliberați

Un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu afirmă că cei doi cetăţeni străini care au fost eliberaţi sunt cetăţeni thailandezi. Prim-ministrul Thailandei a declarat la începutul acestei săptămâni că 15 cetăţeni thailandezi au rămas ostatici în Gaza.

Qatarul anunţase anterior că zece ostatici israelieni au fost transferaţi de la Hamas Crucii Roşii . Un cetăţean filipinez a fost, de asemenea, eliberat. Unul dintre israelieni are şi certăţenie austriacă, iar alţi doi au şi cetăţenie argentiniană.

În schimbul ostaticilor, 30 de prizonieri palestinieni vor fi eliberaţi de Israel în cursul zilei de luni, a precizat Qatarul.

Citește și: Primarul fugar Cătălin Cherecheş, prins în Germania

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS