25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPutin: A fost o greşeală trimiterea tancurilor sovietice în Ungaria şi Cehoslovacia

Putin: A fost o greşeală trimiterea tancurilor sovietice în Ungaria şi Cehoslovacia

Liderul rus Vladimir Putin a declarat marţi că decizia Uniunii Sovietice de a trimite tancuri în Ungaria şi Cehoslovacia pentru a zdrobi protestele în masă în timpul Războiului Rece a fost o greşeală, relatează Reuters.

„A fost o greşeală”, a admis Putin când a fost întrebat despre percepţia Rusiei ca putere colonială din cauza deciziei Moscovei de a trimite tancuri în Budapesta în 1956 şi în Praga în 1968.

„Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare”, a declarat Putin. Acesta, în 2022 a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai mare război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Putin a completat însă că Statele Unite fac aceleaşi greşeli ca şi Uniunea Sovietică. El a spus că Washingtonul nu are „prieteni, ci doar interese”, potrivit News.ro.

Vladimir Putin se află marţi la Vladivostok

Vladimir Putin se află marţi la Vladivostok, unde participă la reuniunea anuală a Forumului Economic Estic.

Revolta maghiarilor din 1956 a fost zdrobită de tancurile şi trupele sovietice. Cel puţin 2.600 de maghiari şi 600 de soldaţi sovietici au fost ucişi în lupte.

Primăvara de la Praga din 1968 s-a încheiat când forţele Pactului de la Varşovia conduse de sovietici, cu excepţia României, au invadat Republica Socialistă Cehoslovacă. 137 de cehi şi slovaci au murit ca urmare a invaziei, potrivit istoricilor cehi.

Citeşte şi: În România se implementează sistemul garanție-returnare. Cum va funcționa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS