22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTalibanii l-au ucis pe liderul din spatele atentatului cu bombă de pe aeroportul din Kabul

Talibanii l-au ucis pe liderul din spatele atentatului cu bombă de pe aeroportul din Kabul


Talibanii l-au ucis pe liderul din spatele atentatului cu bombă de pe aeroportul din Kabul, din 2021, spun oficialii americani.

În atentatul din august au murit 170 de civili și 13 soldați americani, în timp ce oamenii încercau să fugă din țară, potrivit BBC.

Jihadistul, a cărui identitate nu a fost precizată, nici circumstanţele sau data morţii sale, a fost unul dintre liderii grupării Stat Islamic-Khorasan (SI-K). Bărbatul a fost „direct implicat în pregătirea unor operaţiuni precum cele de la Abbey Gate”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate al Casei Albe, John Kirby.

El s-a referit la atentatul comis la 26 august 2021 lângă Abbey Gate, unul dintre cele trei puncte de acces către aeroportul din Kabul. Era momentul retragerii trupelor americane din Afganistan care a suscitat numeroase critici.

Familiile soldaților uciși au fost informate

„A fost ucis în cursul unei operaţiuni a talibanilor”, a precizat purtătorul de cuvânt. „Le-am spus clar talibanilor că este responsabilitatea lor să nu permită teroriştilor, indiferent dacă aparţin Al-Qaida sau SI-K, să-şi găsească refugiu” în Afganistan.

„Ţin să subliniez că această evoluţie ilustrează presiunea antiteroristă continuă în faţa SI-K în Afganistan şi în alte părţi”, a declarat un oficial al administraţiei Biden.

Luni, SUA au început să informeze familiile soldaților uciși cu privire la moartea liderului IS, de la începutul lui aprilie.

Darin Hoover, tatăl sergentului maritim Taylor Hoover, care a murit în explozie, a confirmat că a fost anunțat despre decesul liderului. „Nu mi-au putut spune detalii despre operațiune. Au afirmat că sursele lor sunt de mare încredere, Au aflat din mai multe surse diferite că acest individ a fost într-adevăr ucis”, a spus Hoover.

Citește și: Doljeanul care a dat o petrecere la volan, la judecată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS