8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalIsrael: Ministrul Apărării, demis de premierul Netanyahu

Israel: Ministrul Apărării, demis de premierul Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe ministrul Apărării, Yoav Galant, care a cerut, în urmă cu o zi, o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară, potrivit Reuters.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, ceruse sâmbătă seară, o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară al guvernului, în contextul în care zeci de mii de israelieni continuă să manifeste la Tel Aviv împotriva acestui proiect controversat,

Într-un discurs sâmbătă seara, Galant, deşi aparţine aceluiaşi partid ca şi Netanyahu, Likud, a spus că se teme că o continuare a diviziunilor în cadrul populaţiei pe această problemă ar c0rea o „ameninţare reală la adresa securităţii Israelului.

„Trebuie să oprim procesul legislativ” timp de o lună, a spus el, înainte de o săptămână crucială care ar urma să fie marcată de alte prevederi legislative şi de noi demonstraţii în masă.

„Sunt ataşat de valorile Likud (…) dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog”, a adăugat el.

Remarcile sale au fost salutate de liderul opoziţiei, Yair Lapid, care a vorbit despre un „pas curajos (…) pentru securitatea Israelului”.

Ministrul Apărării a cerut, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor, după ce aproximativ 200.000 de manifestanţi s-au adunat la Tel Aviv, potrivit estimărilor presei israeliene.

Sute de mii de israelieni continuă să iasă în stradă în stradă în fiecare săptămână, de luni bune, pentru a protesta împotriva reformei justiției promovate de coaliţia de guvernare din Israel, cea mai de dreapta din istoria ţării. Reforma urmăreşte creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor și, potrivit opozanţilor săi, aceasta pune în pericol caracterul democratic al statului Israel, ceea ce stârnește îngrijorări atât în ţară, cât şi în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS