15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCel puţin 3.825 de persoane au murit în violenţele din Siria, în anul 2022

Cel puţin 3.825 de persoane au murit în violenţele din Siria, în anul 2022

Cel puţin 3.825 de persoane au murit în violenţele din Siria în anul 2022, bilanţul cel mai scăzut de la începutul războiului în această ţară, în 2011, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Anul trecut, OSDO prezentase iniţial un bilanţ de 3.746 de morţi în 2021 ca fiind cel mai scăzut al acestui război, înainte de a-l actualiza la 3.882. După ani de lupte şi de bombardamente sângeroase şi devastatoare ce au urmat reprimării brutale de către regim a manifestaţiilor antiguvernamentale din 2011, confruntările aproape că au încetat în ultimii trei ani. Cu toate acestea, lupte punctuale şi sporadice mai au loc, pe lângă atacuri jihadiste în principal în estul ţării.

Mai multe puteri şi actori sunt implicaţi în acest război care a scindat Siria. Regimul lui Bashar al-Assad a recucerit majoritatea teritoriului, însă forţele kurde siriene controlează vaste teritorii în nord şi nord-estul Siriei. Circa jumătate din provincia Idlib (nord-vest) şi sectoare limitrofe din provinciile vecine Hama, Alep şi Lattakia sunt dominate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi de fracţiuni rebele.

Chiar dacă forţele guvernamentale susţinute de Rusia mai vizează încă în mod sporadic Idlib, un acord de încetare a focului este în linii mari respectat. Turcia, care se învecinează cu Siria, a desfăşurat soldaţi în această ţară lângă frontiera sa. SUA menţin de asemenea soldaţi în nordul Siriei, în timp ce Rusia şi Iran ajută militar regimul Assad, aliatul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS