9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalDouă persoane şi-au pierdut viaţa în timpul manifestaţiilor din Peru

Două persoane şi-au pierdut viaţa în timpul manifestaţiilor din Peru

Doi adolescenți au fost uciși și patru persoane rănite duminică în Peru, în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintei Dina Boluarte. Protestatarii cer ca țara să organizeze alegeri generale după înlăturarea fostului președinte Pedro Castillo, au declarat poliția și autoritățile locale, potrivit France24.

O sesiune a Congresului privind situaţia din ţară a fost suspendată după o serie de incidente. Imagini publicate pe reţelele sociale arată un bărbat lovindu-l pe altul în spate cu pumnul pe un culoar al sălii de şedinţe şi apoi o busculadă în centrul acesteia, fără a se cunoaşte motivul. Sesiunea era în continuare suspendată duminică la începutul serii.

Protestele s-au înmulţit în toată ţara, în special în oraşele din nord şi în Munţii Anzi. Mii de persoane s-au mobilizat pe străzile din Cajamarca, Arequipa, Tacna, Andahuaylas, Cusco şi Puno, cerând eliberarea fostului şef al statului şi noi alegeri şi îndemnând la grevă naţională.

„Regretăm moartea a două persoane şi mai mulţi răniţi în confruntări. Îndemn populaţia să rămână calmă”, a declarat ministrul de Interne César Cervantes la radio RPP, la scurt timp după un prim bilanţ al poliţiei anunţând un mort – o adolescentă – şi cinci răniţi. Viaţa niciunui peruan nu merită să fie sacrificată pentru interese politice. Reiterez apelul meu la dialog şi renunţarea la violenţă”, a lansat Dina Boluarte pe Twitter.

Lima i-a întors întotdeauna spatele lui Castillo, un profesor de şcoală rurală şi lider sindical deconectat de elite, în timp era susţinut de regiunile andine de la alegerile din 2021.

Sindicatele agrare şi organizaţiile sociale ţărăneşti şi indigene au lansat un apel duminică la o „grevă pe termen nelimitat” începând de marţi, respingând Congresul şi cerând alegeri anticipate şi o nouă Constituţie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS