6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPreşedintele peruan Pedro Castillo a fost demis şi arestat

Preşedintele peruan Pedro Castillo a fost demis şi arestat

Preşedintele peruan Pedro Castillo a fost demis şi arestat miercuri, iar vicepreşedinta sa, Dina Boluarte, a fost învestită în fruntea ţării obişnuite cu crizele politice, potrivit CNN. Intrat în funcţie în iulie 2021, Pedro Castillo, 53 de ani, a fost „plasat în stare de arest”, a anunţat presei procurorul Marita Barreto, după publicarea de către administraţia judiciară a unor imagini înfăţişându-l pe fostul şef al statului aşezat într-un fotoliu şi înconjurat de procurori şi poliţişti.

Dina Boluarte a devenit prima femeie președinte din Peru miercuri, încheind o zi dramatică în care predecesorul ei a fost arestat pentru presupusa crimă de rebeliune și pus sub acuzare de parlamentari. Boluarte, fostul vicepreședinte al țării, a depus jurământul la Congres pentru a deveni al șaselea președinte al Peru în mai puțin de cinci ani. Ceremonia a avut loc la câteva ore după ce o majoritate de 101 membri ai corpului legislativ din 130 de persoane au votat pentru demiterea fostului lider Pedro Castillo.

El a mai anunţat instalarea unui „guvern de urgenţă excepţional”, dorinţa de a „convoca în cel mai scurt timp un nou Congres dotat cu puteri constituante pentru a redacta o nouă Constituţie”, şi a declarat „sistemul judiciar, puterea judiciară, ministerul public, consiliul naţional al justiţiei, Curtea Constituţională” în „reorganizare”.

O manevră fără sprijin şi deci fără efect, calificată rapid drept „lovitură de stat”.

Reacția puterilor străine

Sute de manifestanţi s-au adunat paşnic în faţa parlamentului. Reacţiile internaţionale au apărut, în special din America.

Statele Unite au anunţat imediat că nu-l mai consideră pe Pedro Castillo preşedintele în exerciţiu al ţării, salutând rolul parlamentarilor.

„Vom respinge categoric orice act care încalcă… orice Constituţie, orice act care subminează democraţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a spus că i se pare „întotdeauna regretabil ca un preşedinte ales democratic să sufere o astfel de soartă”, dar şi-a exprimat satisfacţia că „totul s-a desfăşurat în cadrul constituţional”.

Guvernul spaniol şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, au denunţat miercuri o „ruptură a ordinii constituţionale” în încercările lui Castillo, Madridul salutând „restabilirea normalităţii democratice”.

Castillo scăpase deja de două moţiuni de demitere pentru „incapacitate morală” – care anterior au dus la căderea a doi preşedinţi în exerciţiu, Pedro Pablo Kuczynski (dreapta) în 2018 şi Martin Vizcarra (centru) în 2020 -, dintre care ultima în martie. 2022.

El a fost acuzat în special de crize ministeriale repetate şi formarea a patru guverne în opt luni, un eveniment fără precedent în Peru, încheie AFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS