8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalJaponia: Al treilea ministru a demisionat din guvern în doar o lună

Japonia: Al treilea ministru a demisionat din guvern în doar o lună

Japonia, o țară cunoscută pentru stabilitatea sa politică sub fostul premier Shinzo Abe, trece printr-un adevărat seism după ce ministrul de Interne Minoru Terada a devenit duminică al treilea membru al guvernului care și-a dat demisia în doar o lună, relatează Reuters și Agerpres.

Agenția germană de presă apreciază că este o lovitură grea pentru prim-ministrul Fumio Kishida, care deja era apreciat negativ de opinia publică.

Asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe, în iulie, a expus legăturile vechi între Partidul Liberal Democrat de guvernământ şi Biserica Unificării, considerată un cult de către numeroși japonezi.

Presa niponă afirmase că premierul se pregătea oricum să îl demită pe Terada. Acesta a fost deja înlocuit cu un fost ministru de externe, Takeaki Matsumoto.

Kishida a declarat presei că „baza angajamentului politic este încrederea publicului”

După numirea acestuia, Kishida a declarat presei că „baza angajamentului politic este încrederea publicului” şi „ca politician, trebuie să asigur încrederea publicului adunându-mi puterile şi privind în jurul meu”.

Un sondaj de opinie efectuat la sfârşitul săptămânii trecute, înainte de demisia ministrului de interne, arăta că numai 30,5% din cei care au răspuns îl aprobă pe premier – cu 2,6 puncte procentuale mai puţini decât în octombrie, a transmis luni Asahi TV.

Mai mult de jumătate – 51% – apreciază nefavorabil prestaţia lui Kishida la precedentele două demisii din guvern, cea a ministrului Relansării economice, Daishiro Yamagiwa, şi cea a ministrului Justiţiei, Yasuhiro Hanashi.

Terada, atacat în mai multe scandaluri legate de finanţare

Terada a fost atacat în mai multe scandaluri legate de finanţare. El a recunoscut că unul din grupurile de susţinători ai săi a depus documente pe care figura evident semnătura unei persoane decedate.

Prim-ministrul a declarat că a acceptat a treia demisie din guvern pentru a acorda prioritate dezbaterii parlamentare, inclusiv privind a doua rectificare bugetară din anul fiscal care se încheie în martie. Întrebat despre demisiile în serie, el a recunoscut: „resimt o răspundere grea”.

Yamagiwa a demisionat în 24 octombrie din cauza legăturilor cu Biserica Unificării

Yamagiwa a demisionat în 24 octombrie din cauza legăturilor cu Biserica Unificării, cunoscută în Japonia și sub denumirea de „secta Moon”, iar Kishida a reacţionat, potrivit alegătorilor, cu întârziere şi greoi.

A urmat Hanashi, la jumătatea lui noiembrie, după comentarii în care părea să îşi ia în derâdere responsabilităţile, mai exact semnarea ordinelor de execuţie pentru deținuții condamnați la moarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS