28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPutin nu va participa la summitul G20

Putin nu va participa la summitul G20

Preşedintele rus nu va participa la summitul G20 de pe insula Bali, la 15 noiembrie, a transmis ambasada țării sale în Indonezia, potrivit Reuters.
Putin va fi reprezentat în schimb de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, au spus oficialii.
Președintele rus urmează să se alăture virtual uneia dintre întâlnirile de la summit, a declarat Jodi Mahardi, purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al afacerilor maritime și de investiții din Indonezia.Preşedintele ucrainean a fost invitat la summitul din Indonezia, dar Volodimir Zelenski a precizat că nu va fi prezent dacă Vladimir Putin rămâne pe lista de invitați.

Recent, preşedintele american Joe Biden spunea că nu are vreo “intenţie” de a avea o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin la acest summit.
În calitate de gazdă G20, Indonezia a rezistat presiunilor din partea țărilor occidentale și a Ucrainei de a-și retrage invitația lui Putin de la summit și de a expulza Rusia din grupul din cauza războiului din Ucraina, declarând că nu are autoritatea să facă acest lucru fără un consens între membri.

Un purtător de cuvânt la ambasada Rusiei din Indonezia a confirmat că Putin nu va participa la summit, dar nu a oferit explicații suplimentare.

Președintele indonezian Joko Widodo a încercat să medieze fricțiunile geopolitice dintre puterile din G20. Întâlnirile din acest an au inclus părăsiri și amenințări de boicotare provocate de tensiunile legate de invazie, pe care Rusia o numește „operațiune specială”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS