16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAvertismentul unui amiral american: SUA trebuie să se pregătească pentru o invazie a Chinei în Taiwan

Avertismentul unui amiral american: SUA trebuie să se pregătească pentru o invazie a Chinei în Taiwan

Armata SUA trebuie să fie pregătită să răspundă unei potenţiale invazii a Taiwanului de către Beijing încă din acest an, a avertizat miercuri un amiral, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Chinei faţă de insulă, relatează AFP, citat de Agerpres.

Amiralul Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale americane, a fost întrebat de Atlantic Council despre posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul până în 2027.

„Nu este vorba doar de ce spune preşedintele Xi, ci de felul în care se comportă chinezii şi de ceea ce fac ei”, a declarat Gilday pentru acest think tank, subliniind că, în ultimii douăzeci de ani, Beijingul şi-a pus în practică promisiunile mai repede decât era anunţat.

„Prin urmare, când vorbim de 2027, în opinia mea asta (înseamnă) 2022 sau poate 2023”, a adăugat el.

„Nu vreau să fiu alarmist când spun asta. Doar că nu putem să o excludem“

„Nu pot exclude această posibilitate. Nu vreau să fiu alarmist când spun asta. Doar că nu putem să o excludem”, a mai afirmat amiralul.

Duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist care ar urma să îi confere un al treilea mandat, istoric, preşedintele Xi Jinping a reafirmat că intenţionează „să reunească” Taiwanul cu China, prin forţă dacă va fi nevoie.

Comentariile amiralului Gilday survin la o zi după un avertisment al secretarului american de stat Antony Blinken. Acesta din urmă a afirmat că Beijingul vrea să ocupe Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid” decât lua în considerare anterior, adăugând că sub preşedinţia lui Xi a apărut o „Chină foarte diferită”.

China consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său

Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, dar China consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său.

Washingtonul are în mod istoric o politică de „ambiguitate strategică” faţă de o eventuală intervenţie militară americană dacă Taiwanul este atacat de China.

Această politică vizează atât descurajarea Chinei de a invada Taiwanul, cât şi împiedicarea liderilor din insulă să provoace Beijingul declarându-şi oficial independenţa, scrie AFP.

În acest cadru, SUA vinde arme Taipeiului, cu scopul ca insula să se poată apăra.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi cu cele mai mari eforturi la o reunificare paşnică (cu Taiwanul), însă nu vom renunţa niciodată să recurgem la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare”, a declarat duminică Xi Jinping la Congresul PCC.

„Reunificarea patriei trebuie să se facă şi se va face”, a adăugat el, condamnând „orice separatism şi orice ingerinţă” străină în această afacere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS