8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCoreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, iar SUA îşi consultă aliaţii, Japonia şi Coreea de Sud, în vederea unui răspuns „solid”, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jack Sullivan, a discutat separat cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru a elabora un răspuns „internaţional adecvat şi solid”.

El a reafirmat „angajamentul ferm” al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei şi Coreei de Sud, a precizat purtătorul său de cuvânt Adrienne Watson într-un comunicat.

Această lansare a unei rachete balistice cu rază medie de acţiune care a survolat Japonia este o premieră după 2017 şi constituie o escaladare în campania intensivă de teste de armament desfăşurată de Phenian.

Armata sud-coreeană a declarat că a detectat acest tir de rachetă balistică ce a zburat pe o distanţă de aproximativ 4.500 km la o altitudine de 970 km, survolând arhipelagul japonez în direcţia est.

Într-un alt comunicat, comandamentul american pentru regiunea Asia-Pacific a condamnat lansarea, spunând că „angajamentele Washingtonului pentru apărarea Japoniei şi a Coreei rămân neclintite”.

„Statele Unite condamnă aceste acţiuni şi cheamă RPDC să se abţină de la orice alte acte ilegale şi destabilizatoare”, a declarat comandamentul într-un comunicat, folosind abrevierea oficială pentru Coreea de Nord.

Ultima lansare de rachetă a Phenianului deasupra Japoniei datează din 2017, la apogeul unei perioade de „foc şi furie” în care liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump s-au insultat reciproc.

Tokyo a activat marţi în mod neobişnuit sistemul de avertizare împotriva rachetelor în ţară şi a cerut evacuarea populaţiei afectate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS