10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Iohannis: Voi cere NATO declararea Rusiei ca pericol

(VIDEO) Iohannis: Voi cere NATO declararea Rusiei ca pericol

-

Președintele Klaus Iohannis a declarat, înaintea summit-ului NATO, că va cere suplimentarea numărului de militari din România. De asemenea, preşedintele a declarat că va cere declararea Rusiei ca pericol.

„Summit-ul a început deja direct în subiect acolo. Atmosfera este deja una bună cu toate că situația de securitate și economică nu sunt grozave. Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Vom decide astăzi și mâine cu va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu.

Echipa mea are așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm să se decidă o consolidare a flancului Estic, adică o creștere a numărului de militari staționați în România. Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă strategică și ca Rusia să fie declarată amenințare semnificativă pentru NATO, pentru că asta este. Ne așteptăm destul de concret ca grupurile de luptă de pe flancul Estic să devină mai mari, să devină brigăzi. Au fost câteva discuții cu unii aliați care au mai avut nelămuriri pe tema Finlandei și Suediei. Așteptarea e ca NATO să dovedească că e puternică”, a spus Iohannis.

Program de înzestrare și modernizare a Armatei

Președintele Klaus Iohannis spune că dotarea Armatei României se va face în următorii zece ani, timp în care cel puțin 2.5% din PIB va fi alocat către Apărare.
„E vorba de un program de înzestrare și modernizare a Armatei, care va dura cel puțin zece ani de zile. Discuțiile cu partidele au avut deja loc, toată lumea a fost de acord că e nevoie de suplimentarea sumelor pentru modernizarea Armatei”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Prețurile la energie ne vor afecta pe termen lung

Președintele Klaus Iohannis a explicat că această criză energetică a fost plănuită de către Rusia, iar prețurile la combustibil și energie vor crește în continuare.

”Această criză energetică a fost pregătită minuțios de către Rusia, o perioadă îndelungată de timp. Această dependență trebuie redusă, dar nu se întâmplă de pe o zi pe alta. Cum se zice, gazul curge pe țeavă și deocamdată acestea sunt căile de transport. Avem o platformă comună și toți căutăm soluții altenative.

Pentru producători, această afacere este una foarte bănoasă.

Așa cum arată lucrurile acum, prețurile vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste resurse să nu se scumpească.

Când vom avea rute altenative, când vom avea noi furnizori ne putem aștepta la o stabilizare a prețului la energie, dar până atunci lucrurile sunt scumpe și vor fi și mai scumpe. Dacă în momentul stabilizării prețurile vor scădea, asta este o discuție între teoreticieni, deocamdată nu se știe. ”, a spus Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ambulatoriul de la Spitalul Municipal Filantropia va fi echipat...

Spitalul Municipal Filantropia își va dota cabinetele din Ambulatoriu...

ȘTIRI GdS