11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalStoltenberg: Liderii alianței vor decide „schimbări fundamentale” la summitul NATO de la Madrid

Stoltenberg: Liderii alianței vor decide „schimbări fundamentale” la summitul NATO de la Madrid

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, în debutul summitului de la Madrid, că liderii alianței vor decide „schimbări fundamentale” în zilele următoare. 

„Summit-ul de la Madrid va fi un summit esențial. Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic, Conceptul Strategic de la Madrid, care va fi planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă. Vom conveni asupra unor schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre”, a declarat Stoltenberg. Acesta a precizat că Alianța va dispune mai multe forțe de apărare și mai multe echipamente prepoziționate.

Pachet de asistență „cuprinzător pentru Ucraina”

Acesta a vorbit și despre un pachet de asistență „cuprinzător pentru Ucraina”.

„Vom conveni asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, care să o ajute să își susțină dreptul la autoapărare. Este extrem de important să fim pregătiți să continuăm să oferim sprijin, deoarece Ucraina se confruntă acum cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg speră să fie obținute progrese în ceea ce privește aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

Stoltenberg speră ca la Madrid să fie obținute progrese „în ceea ce privește aderarea Finlandei și a Suediei” la Alianța Nord-Atlantică.

„Așa că aștept cu nerăbdare acest Summit istoric de la Madrid”, a mai spus șeful NATO.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregătește să-și demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse.

La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului. Este de așteptat și ca Alianța să întreprindă măsuri suplimentare pentru a crește descurajarea împotriva Rusiei.

Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu

Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică și garanțiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS