12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn SUA se închid clinicile pentru avort, femeile au ieșit în stradă

În SUA se închid clinicile pentru avort, femeile au ieșit în stradă

Clinicile au început să se închidă în unele state din SUA, imediat după decizia istorică a Curții Supreme care a eliminat dreptul constituțional al femeilor americane la avort, la 50 de ani de la consfințirea acestuia.

Potrivit BBC, este de așteptat ca aproximativ jumătate dintre state să introducă noi restricții sau interdicții după ce instanța supremă a anulat decizia Roe versus Wade, veche de 50 de ani.

13 state au în vigoare așa-numitele legi-declanșatoare care vor interzice avortul în termen de 30 de zile de la decizie.

Președintele Joe Biden a descris decizia drept „o eroare tragică”, în timp ce sute de oameni au protestat și mai multe personalități au deplâns hotărârea curții dominate de conservatori.

Printre acestea, fostul președinte Barack Obama și soția sa Michelle Obama, dar și actuala Primă Doamnă a Americii Jill Biden și vicepreședintele SUA Kamala Harris. În Phoenix, Arizona, poliția a lansat gaze lacrimogene în protestatarii pro-choice. În Los Angeles, protestatarii au blocat pentru scurt timp traficul pe o autostradă.

Femeile sărace, principalele victime

În fața clinicii, voluntara Linda Kocher a spus pentru BBC că femeile bogate vor putea în continuare să aibă acces la avorturi în alte state, în vreme ce ”femeile sărace vor ajunge pe o alee din spate” pentru proceduri ilegale.

Pentru alții, decizia a fost salutară. Este cazul pastorului Bill Shanks, militant antiavort: ”Este o zi de sărbătoare”.

În baza deciziei Curții Supreme, se estimează că aproximativ 36 de milioane de femei vor pierde accesul la avort în statele lor, potrivit cercetărilor Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS