13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalColumbia şi-a ales primul președinte de stânga

Columbia şi-a ales primul președinte de stânga

Gustavo Petro a devenit duminică primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei cu 50,47% din voturi, potrivit apnews.com.
Columbia va fi guvernată de un președinte de stânga pentru prima dată după ce fostul rebel Gustavo Petro a învinscu strictețe un milionar imobiliar într-un tur de scrutin streâns, care a subliniat dezgustul oamenilor față de politicienii tradiționali ai țării.

A treia încercare a lui Petro de a câștiga președinția i-a adus duminică 50,48% din voturi, în timp ce Rodolfo Hernández a obținut 47,26%, potrivit rezultatelor publicate de autoritățile electorale.

Alegerile au avut loc în vreme ce columbienii se luptă cu creșterea inegalității, inflației și violenței – factori care i-au determinat pe alegătorii din primul tur al alegerilor de luna trecută să pedepsească politicienii de centru și de dreapta de lungă durată și să aleagă doi străini pentru scrutinul final.

Victoria lui Petro în a treia cea mai populată națiune din America Latină a fost mai mult decât o înfrângere a lui Hernández. Ea pune capăt lungii stigmatizări a stângii de către Columbia pentru asocierea ei percepută cu jumătate de secol de conflict armat al țării. Președintele ales a fost odată un rebel cu mișcarea M-19, acum dispărută, și a primit amnistia după ce a fost închis pentru implicarea sa în grup.

Promisiunile noului preşedinte

Petro a lansat un apel la unitate în timpul discursului său de victorie duminică seară și a întins o ramură de măslin unora dintre cei mai duri critici ai săi, spunând că toți membrii opoziției vor fi primiți la palatul prezidențial „pentru a discuta despre problemele Columbiei”
“Astăzi este o zi de sărbătoare pentru popor. Să celebreze prima victorie populară”, a scris pe Twitter fostul membru al gherilei M-19 (mişcarea 19 aprilie).

Gustavo Petro şi-a sărbătorit victoria alături de familie şi susţinători

În campania electorală, Gustavo Petro a promis schimbări sociale şi economice profunde. Fost primar al capitalei Bogota, actualmente senator, el s-a angajat să combată inegalitatea socială prin educaţie universitară gratuită, reforme ale pensiilor şi impozite mari pe terenurile neproductive.

“L-am sunat pe Petro Gustavo pentru a-l felicita în calitate de preşedinte ales al poporului columbian’, a anunţat pe Twitter preşedintele conservator Ivan Duque. „Am convenit să ne întâlnim în zilele următoare pentru a începe o tranziţie lină, instituţională şi transparentă”, a adăugat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS