18.4 C
Craiova
vineri, 12 august, 2022
Știri de ultima orăPoliticaInternationalStare de dezastru național în Africa de Sud după inundațiile care au provocat peste 440 de morți

Stare de dezastru național în Africa de Sud după inundațiile care au provocat peste 440 de morți

Guvernul din Africa de Sud a decretat stare de dezastru în întreaga țară și a desfășurat 10.000 de militari în zonele afectate de inundațiile din ultima săptămână, care au provocat peste 440 de morți, transmite BBC.

Ploile abundente au provocat inundaţii şi alunecări de teren devastatoare. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în regiunea oraşului-port Durban, cu 3,5 milioane de locuitori, din provincia de coastă KwaZulu-Natal de la Oceanul Indian. Circa 63 de persoane sunt încă dispărute.

Precipitaţiile s-au oprit duminică în zonă, însă mii de oameni au pierdut tot când casele lor s-au prăbuşit – familii au fost decimate, copii au murit îngropaţi sub dărâmături.

Unele zone sunt private de apă şi electricitate. Camioane cisternă încearcă să aducă apă potabilă populaţiilor izolate, însă distribuirea de ajutor rămâne dificilă în condiţiile în care circulaţia pe drumuri şi poduri este încă întreruptă. Aproape 80% din furnizarea de apă potabilă este întreruptă, a declarat primarul oraşului, Philani Mavundla. Autorităţile locale au avertizat că restabilirea serviciilor va mai dura, potrivit Agerpres.

Sprijinul armatei

Armata sud-africană a anunţat că a desfăşurat 10.000 de soldaţi, inclusiv instalatori şi electricieni. Armata va oferi sprijin aerian şi va pune în funcţiune sisteme de purificare a apei. Vor fi amenajate corturi pentru a oferi cazare de urgenţă celor fără adăpost.

Copiii s-au întors la şcoală marţi, după weekend-ul prelungit de Paşte, însă autorităţile au avertizat că cel puţin 270.000 de elevi nu se vor putea întoarce în clase din cauza pagubelor produse clădirilor de către inundaţii. Peste 550 de şcoli au fost afectate, aproape 4.000 de case distruse şi peste 13.500 avariate.

“Vor fi necesare miliarde pentru a reconstrui provincia după acest dezastru”, a declarat ministrul şef al provinciei KwaZulu-Natal, Sihle Zikalala. O primă estimare doar pentru reparaţia infrastructurii rutiere se ridică la aproape 354 de milioane de euro.

Un fond guvernamental de urgenţă de 63 de milioane de euro a fost deblocat. Zona a suferit deja distrugeri masive în iulie, în timpul unui val fără precedent de revolte şi jafuri.

Ţările învecinate, precum Madagascar şi Mozambic, sunt lovite cu regularitate de furtuni devastatoare, însă Africa de Sud este în general ferită de aceste evenimente climatice extreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS