39 C
Craiova
joi, 20 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalUE intenţionează să profite de summitul virtual de la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei

UE intenţionează să profite de summitul virtual de la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei

Uniunea Europeană intenţionează să profite de summitul virtual organizat vineri la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei potrivit căruia a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul economic al Beijingului, informează dpa, potrivit Agerpres.

UE îi va semnala Chinei consecinţele pe care le va avea asupra relaţiilor cu blocul comunitar o eventuală decizie a Beijingului de a oferi „sprijin deschis” invaziei ruse, aflată acum în a doua lună, a declarat un oficial de rang înalt al UE înainte de discuţii.

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului, oficialii UE, ca şi partenerii lor americani, fiind îngrijoraţi de abilitatea Chinei de a prelungi conflictul.

Beijingul a acordat Moscovei sprijin politic şi a refuzat să condamne invazia, afirmând că SUA şi NATO sunt cauza principală a acestei crize.

Occidentul este, de asemenea, îngrijorat că Beijingul ar putea acorda sprijin material Rusiei, pentru a ajuta Moscova să ocolească sancţiunile stricte ale Occidentului.

Aşteptările înaintea acestor discuţii sunt scăzute. Nu se au în vedere rezultate concrete

Aşteptările înaintea acestor discuţii sunt scăzute. Nu se au în vedere rezultate concrete, declaraţii comune sau conferinţe de presă şi nici probleme precum COVID-19 sau privind schimbările climatice nu au fost incluse pe agendă.

China, care se concentrează pe export, se confruntă cu probleme. UE este cea mai mare piaţă a Chinei după SUA şi economia sa o eclipsează pe cea a Rusiei, care echivalează ca dimensiuni cu economiile Belgiei şi Ţărilor de Jos luate la un loc. UE intenţionează să sublinieze această disparitate, au informat oficiali europeni.

China şi Rusia, „parteneri strategici” hotărâţi să răstoarne actuala ordine globală

Cu toate acestea, China şi Rusia sunt „parteneri strategici” hotărâţi să răstoarne actuala ordine globală. Miercuri, China a anunţat că această cooperare „nu are frontiere”, la întrevederea cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Relaţia dintre UE şi China a fost marcată de probleme încă înainte să izbucnească războiul din Ucraina. Îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang (regiune locuită preponderent de musulmani, în nord-vestul Chinei – n.r.) au dus la sancţiuni în oglindă, care au îngheţat un important acord de investiţii dintre UE şi China.

Diferendul dintre China şi Lituania generat de relaţiile cu Taiwanul a escaladat, de asemenea, într-o dispută la scară mare cu UE şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS