5.1 C
Craiova
miercuri, 30 noiembrie, 2022
Știri de ultima orăPoliticaInternationalUE, apel la Beijing "să nu se amestece" în sancţiunile occidentale care vizează Rusia

UE, apel la Beijing „să nu se amestece” în sancţiunile occidentale care vizează Rusia

UE a făcut apel vineri la Beijing „să nu se amestece” în sancţiunile occidentale care vizează Rusia, avertizând că orice susţinere pentru Moscova „va păta grav reputaţia” Chinei în Europa, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

„Companiile privesc cum se poziţionează ţările (…) Niciun cetăţean european nu ar înţelege că China susţine capacitatea Rusiei de a-şi continua războiul” în Ucraina, a spus ea, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul unui summit prin videoconferinţă cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Charles Michel a declarat de altfel că UE şi China au convenit că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru securitatea globală, potrivit Reuters.

UE şi China sunt de acord că acest război afectează securitatea globală

„UE şi China sunt de acord că acest război afectează securitatea globală şi economia mondială”, a afirmat el.

„Orice tentative de a ocoli sancţiunile sau de a furniza ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Asta ar duce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti şi la un impact economic mai mare”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

„De asemenea vom rămâne vigilenţi la orice tentative de a ajuta Rusia financiar sau militar. Totuşi, paşi pozitivi ai Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi salutate de toţi europenii şi de comunitatea globală”, a mai spus Charles Michel.

Xi Jinping le-a spus liderilor europeni că UE şi China ar trebui „să prevină extinderi ale crizei”


Pe de altă parte, Xi Jinping le-a spus liderilor europeni că UE şi China ar trebui „să prevină extinderi ale crizei” din Ucraina, potrivit unui sumar al discuţiilor prin videoconferinţă cu uşile închise prezentat de diplomatul chinez Wang Lutong, relatează dpa.

De asemenea, Xi Jinping le-ar fi spus liderilor europeni că relaţiile UE-China pot servi drept sursă de stabilitate globală în contextul invaziei ruse din Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS