19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPutin a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk

Putin a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk

Oficialii de la Kremlin au transmis în cursul serii de luni că Vladimir Putin a recunoscut independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. Președintele Putin le-a spus liderilor Olaf Scholz și Emmanuel Macron că intenționează să semneze un decret de recunoaștere a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca state independente, a declarat Kremlinul. Decretele semnate de Vladimir Putin prevăd trimiterea de forțe armate de menținere a păcii în republicile separatiste din Donbas, transmite presa rusă. Conform decretelor de recunoaștere a celor independenței republicilor Donțek și Luhansk, Rusia va introduce forțele armate pe teritoriul acestora pentru asigurarea păcii.

Anunțul vine după discuții între Putin și cancelarul Germaniei, dar și cu președintele Franței. Putin a acuzat Ucraina că vrea să se înarmeze cu bomba nucleară. Liderii Ucrainei s-au reunit în Consiliul de Securitate. Liderii UE au condamnat decizia lui Putin. Președintele Iohannis a cerut ”un răspuns dur al comunității internaționale”.Între timp, Scholz poartă discuții urgente cu „cei mai apropiați parteneri” din Ucraina după apelul lui Putin și avertizează că recunoașterea rebelilor ucraineni de către Putin ar fi o „încălcare unilaterală” a acordurilor de pace, relatează France-Presse într-o postare pe Twitter. Iar în Ucraina, Președintele Zelenski convoacă consiliul de securitate națională.

Emmanuel Macron convoacă o reuniune a Consiliului de Apărare în contextul problemei din Ucraina. Kremlinul transmite că Macron și Scholz, sunt „dezamăgiți” de recunoașterea rebelilor ucraineni de către Putin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS