9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalProgramul de rachete din Coreea de Nord, finanțat din criptomonede furate

Programul de rachete din Coreea de Nord, finanțat din criptomonede furate

Coreea de Nord a furat bani în criptomonede în valoare de milioane de dolari pentru a finanța programele de rachete ale țării, potrivit unui raport ONU.

Între 2020 și mijlocul lui 2021, atacatorii cibernetici au furat peste 50 de milioane de dolari din active digitale, potrivit anchetatorilor ONU. Astfel de atacuri sunt o „sursă importantă de venituri” pentru programul nuclear și balistic al Phenianului.

Descoperirile au fost transmise vineri comisiei de sancțiuni a ONU.

Atacurile cibernetice au vizat cel puțin trei burse de schimb de criptomonede din America de Nord, Europa și Asia, scrie BBC.

Raportul face referire, de asemenea, la un studiu publicat luna trecută de firma de securitate Chainalysis care sugera că atacurile cibernetice nord-coreene au produs aproximativ 400 de milioane de dolari în active digitale anul trecut.

Iar în 2019, Coreea de Nord a acumulat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă prin utilizarea unor atacuri cibernetice sofisticate, conform unui raport ONU.

Coreei de Nord i s-a interzis de către Consiliul de Securitate al ONU să efectueze teste nucleare și să lanseze rachete balistice.

Raportul ONU spune că, în ciuda sancțiunilor, Coreea de Nord a reușit să-și continue dezvoltarea programului nuclear și balistic.

Situația umanitară din Coreea de Nord continuă să se agraveze

Monitorii sancțiunilor au spus că a existat o „accelerare” a testării rachetelor de către Phenian.

SUA au declarat vineri că Coreea de Nord a efectuat nouă teste cu rachete numai luna trecută.

Coreea de Nord a demonstrat capacități sporite pentru desfășurare rapidă, mobilitate largă (inclusiv pe mare) și rezistență îmbunătățită a rachetelor sale”, au spus observatorii sancțiunilor.

Vineri, China și Rusia au refuzat să semneze o declarație de condamnare a proliferării lansărilor de rachete ale Coreei de Nord.

Duminică, SUA au anunțat că reprezentantul special pentru Coreea de Nord se va întâlni cu oficiali japonezi și sud-coreeni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta situația.

Raportul ONU a mai constatat că situația umanitară din Coreea de Nord continuă să se agraveze. Acesta ar putea fi rezultatul deciziei țării de a-și închide granițele în timpul pandemiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS