21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAntony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru a discuta despre criza legată de Ucraina

Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru a discuta despre criza legată de Ucraina

Înalți diplomați din Rusia și Statele Unite urmează să se întâlnească vineri în Elveția pentru a discuta despre tensiunile tot mai mari în privința Ucrainei. Întâlnirea vine după o ală serie de întrevederi între oficiali de ambele părți din ultima săptămână, care nu a produs însă niciun rezultat, relatează Reuters.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuții cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după o vizită în mai multe țări europene, menită să consolideze angajamentele aliaților americani de a sancționa Rusia dacă aceasta va face o invazie în Ucraina.

Speranțele Washingtonului, de a construi un front de opoziție față de Moscova, au fost complicate de o declarație a președintelui american

Speranțele Washingtonului de a construi un front de opoziție față de Moscova au fost complicate de o declarație a președintelui american Joe Biden, care a estimat că Rusia va „intra” în Ucraina și a avetizat că Moscova va plăti scump acest lucru.

Rusia a masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina

Rusia a masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu îi este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu integra Ucraina.

Întrebat despre declarația lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.

„Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, mai mult, pot contribui la destabilizarea situației”, a adăugat Peskov.

Blinken a încercat să dea asigurări Ucrainei în privința sprijinului acordat de Statele Unite

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să dea asigurări Ucrainei în privința sprijinului acordat de Statele Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi și britanici, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părți au expus poziții aparent ireconciliabile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore și țări mici, „la fel cum nu există victime minore și durere mică din cauza pierderii celor dragi”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS