17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalConcluziile reuniunii NATO: Orice ţară are dreptul de a-şi decide alianţele

Concluziile reuniunii NATO: Orice ţară are dreptul de a-şi decide alianţele

Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vineri seara, după încheierea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, desfăşurată la Bruxelles, pe tema crizei de la graniția Ucrainei.

”Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în apărarea şi protejarea tuturor Aliaţilor. NATO rămâne deschis unui dialog de substanţă în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-şi demonstreze dorinţa reală pentru dialog, diplomaţie şi respectarea angajamentelor şi normelor internaţionale. Nu vom face nici un compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii şi securităţii europene, consfinţite în Tratatul de la Washington”, a scris Geoană pe Facebook.

Miniştrii de externe au acuzat mobilizarea ”nejustificată şi neprovocată” de forţe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei, lansând un nou apel către Rusia să renunţe la retorica ”agresivă” la adresa vecinilor săi, să-şi retragă forţele millitare, să detensioneze situaţia creată şi să aleagă calea dialogului şi a păcii, conform HotNews.

A fost convocată și reuniunea Comisiei NATO – Ucraina

Săptămâna viitoare a fost convocată și reuniunea Comisiei NATO – Ucraina și vor avea loc consultări cu alți parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană.

”Orice țară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-și decide drumul și alianțele din care dorește să facă parte”, a mai transmis Geoană.

NATO este îngrijorată de riscul real de conflict în Ucraina odată cu întărirea militară continuă a Rusiei la granițele sale și trebuie să se pregătească pentru un eșec al diplomației,a avertizat vineri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Bogdan Aurescu a insistat asupra necesității consolidării flancului estic al alianței

Ministrul român al afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a insistat asupra necesității consolidării flancului estic al alianței, inclusiv la Marea Neagră.

În același timp, șeful diplomației de la București a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a partenerilor de la est.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS