11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Guineea: Soldații vor prelua puterea de la Alpha Condé

(VIDEO) Guineea: Soldații vor prelua puterea de la Alpha Condé

-

Armata a dat o lovitură de stat în Guineea, una dintre cele mai sărace țări din lume. Un grup de militari de elită l-a arestat pe președintele țării, Alpha Condé, potrivit BBC.

După ce s-au auzit focuri de armă în apropierea palatului prezidențial din capitala țării, Conakry, militarii au proclamat la televiziune că toate instituțiile statului au fost dizolvate și că actuala constituție a fost abolită.

„Ne luăm destinul în propriile mâini”, a spus colonelul Mamadi Doumbouya, șeful forțelor speciale, criticând starea în care se află țara sub conducerea lui Condé.

„Personalizarea vieții politice s-a încheiat. Nu vom mai încredința politica unui singur om, ci o vom încredința oamenilor”, a adăugat el.

Militarii au anunțat stare de asediu la nivel național „până la noi ordine” și au convocat miniștrii cabinetului Condé pentru astăzi.

„Orice refuz de a participa va fi considerat o rebeliune”, se precizează în declarația militarilor.

Guvernatorii și alți înalți funcționari vor fi înlocuiți de armată, se mai arată în declarație.

Pe străzile capitalei, sute de oameni au salutat îndepărtarea șefului statului. Totuși, nu este clar dacă puciul a produs efecte în toată țara.

Națiunile Unite și diverse organizații africane au condamnat mișcarea militară.

Președintele din Guineea era în funcție din 2010. În această perioadă, economia țării a crescut grație exporturilor de minereuri, aur și diamante, dar banii nu au ajuns și la oamenii de rând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Încep lucrările la Spitalul Regional Craiova! Ce firmă a...

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a...

ȘTIRI GdS