16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAlte 182 de morminte, descoperite lângă o şcoală pentru indigeni din Canada

Alte 182 de morminte, descoperite lângă o şcoală pentru indigeni din Canada

Alte 182 de morminte anonime au fost descoperite în apropierea unei foste şcoli catolice cu internat pentru copii proveniţi din triburile indigene, St. Eugene, la Cranbrook, în Columbia Britanică, în vestul Canadei. Este a treia descoperire de acest fel în decurs de o lună, scrie News.ro.

Această descoperire în Columbia Britanică, cea mai vestică provincie din Canada, a anunţat miercuri, într-un comunicat, comunitatea autohtonă din Lower Kootenay.

Anunţul are loc după descoperirea a 751 de morminte, săptămâna trecută, la Marieval, în Saskatchewan (vest), şi a rămăşiţelor a 215 de elevi, la Kamloops, în Columbia Britanică, la sfârşitul lui mai.

Comunitatea din Lower Kootenay anunţă că a efectuat căutări în 2020 şi că a găsit aceste morminte cu ajutorul unor georadare, în apropierea acestui fost pensionat, administrat din 1912 şi până în anii ’70 de către Biserica Catolică, în numele statului canadian.

”Unele dintre rămăşiţe au fost îngropate în gropi de trei-patru picioare (90-120 de centrimetri) adâncime”, precizează comunitatea autohtonă din Lower Kootenay, care face parte din Prima Naţiune Ktunaxa.

”Toţi copiii autohtoni cu vârste cuprinse între şapte şi 15 ani trebuiau, potrivit legii, să fie duşi în pensionate autohtone, în care mulţi dintre ei au fost supuşi unor tratamente crude, uneori mortale”, se arată în comunicat.

Această nouă descoperire retrezeşte traumatismul trăit de aproximativ 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi, rupţi de famiile lor, de limba şi cultura lor şi înrolaţi cu forţa, până în anii ’90, în 139 de pensionate catolice în întreaga ţară.

Mulţi dintre aceşti copii au fost supuşi unor rele tratamente sau abuzuri sexuale, iar peste 4.000 au murit, potrivit unei comisii de anchetă care a constat un adevărat ”genocid cultural” al Canadei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS