17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele mai vehiculate trei teorii ale conspirației legate de coronavirus, analizate de jurnaliști americani

Cele mai vehiculate trei teorii ale conspirației legate de coronavirus, analizate de jurnaliști americani

Publicaţia The Washington Post a analizat trei dintre cele mai des vehiculate astfel de teorii. Potrivit jurnaliştilor americani, una dintre aceste teorii este în mod sigur falsă, una plauzibilă, dar fără dovezi clare, iar o a treia conţine o mare parte de adevăr.


Prima teorie: cercetările în domeniul armelor biologice au dus la izbucnirea pandemiei


Un fost ofiţer israelian declara în ianuarie că ”noul coronavirus ar fi putut proveni dintr-un laborator conectat cu programul de arme biologice al Chinei”. Laboratorul la care făcea referire era cel din Wuhan, iar declaraţia fostului ofiţer a fost publicată chiar în Washington Post. În articol se sugera că Laboratorul Naţional de Biosiguranţă din Wuhan şi Institutul de Virusologie din Wuhan ar fi cumva implicate în producerea de arme biologice. Singura parte de adevăr din această teorie este că cele două instituţii există în realitate, dar dovezi care să susţină că ar fi implicate în creare de arme biologice nu s-au găsit până acum.


A doua teorie: coronavirusul a fost ”scăpat” dintr-un laborator


Peste o lună de la apariţia primei teorii, adică în februarie, a apărut o versiune nouă, mai ”îndulcită” pentru publicul larg şi cu mai mari şanse de a prinde. Noul coronavirus ar avea provenienţă naturală, deci nu ar fi fost creat în laborator într-un program de arme biologice, dar a fost scăpat accidental dintr-un laborator.
Care laborator? Evident, tot cel din Wuhan. Noua teorie a prins atât de bine, încât chiar o parte dintre politicienii americani au adoptat-o. ”Nu cunoaştem originea virusului, şi trebuie să ne lămurim”, a declarat în februarie la FoxNews, Tom Cotton, senator republican de Arkansas şi veteran militar. Au existat şi oameni de ştiinţă care nu au exclus total o asemenea variantă. Totuşi, nici în acest caz nu există dovezi concludente că noul coronavirus a fost studiat în laboratorul din Wuhan sau că ar fi fost ”scăpat” accidental de acolo.


A treia teorie: guvernul chinez a ascuns informaţii şi a indus în eroare


Ce este adevărat în acest caz este că într-adevăr oficialii de la Beijing au trimis cu întârziere date despre ceea ce avea să devină o pandemie. O investigaţie realizată de jurnaliştii de la Associated Press a relevat faptul că oficialii chinezi au ascuns informaţii, chiar şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, timp de şase zile. În această perioadă, virusul s-a răspândit şi, potrivit datelor, 3.000 de oameni s-au infectat.
Şi o investigaţie realizată de jurnaliştii chinezi a arătat că guvernul nu a raportat numărul real al morţilor din Wuhan.


În aceste condiţii, este greu de spus şi de pronosticat cum ar fi evoluat întreaga situaţie, la scala globală, dacă oficialii chinezi ar fi informat la timp.
Jurnaliştii de Washington Post îşi încheie materialul precizând că este de înţeles de ce oamenii tind să creadă în astfel de teorii şi să caute vinovaţi şi ţapi ispăşitori pentru situaţia creată, însă o serie de mici erori este mult mai plauzibilă decât o conspiraţie de proporţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS