22.5 C
Craiova
duminică, 9 august, 2020
Știri de ultima oră Politica International Rusia transmite informaţii false despre coronavirus

Rusia transmite informaţii false despre coronavirus

Presa din Rusia a început „o campanie semnificativă de dezinformare” la adresa Occidentului, pentru a agrava impactul pandemiei de coronavirus asupra statelor occidentale, pentru a genera frică şi neîncredere, se arată într-un document al Uniunii Europene, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.

Acuzaţiile sunt respinse de Kremlin, care susţine că informaţiile din respectivul document sunt nefondate.

Rusia difuzează știri false

Potrivit documentului european, campania Rusiei de difuzare a unor ştiri false în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, conţine informaţii contradictorii, rău intenţionate şi care produc confuzie, cu scopul de a îngreuna eforturile Uniunii Europene de a limita pandemia.

„Are loc o campanie semnificativă de dezinformare cu privire la COVID-19, promovată de presa de stat din Rusia şi presa pro-Kremlin”, se arată în documentul intern de la Bruxelles. 

„Scopul general al dezinformării este acela de a agrava criza de sănătate publică din ţările occidentale(…), în conformitate cu strategia mai largă a Kremlinului de a încerca să lovească societăţile europene”, se arată în documentul Serviciului European de Acţiune Externă.

UE a înregistrat aproximativ 80 de cazuri de dezinformare

O bază de date a UE a înregistrat aproximativ 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus încă din 22 ianuarie, arată autorii documentului, care adaugă că printre acestea se numără încercări ale Rusiei de a amplifica acuzaţiile lansate de Iran, potrivit cărora noul tip de coronavirus ar fi o armă biologică lansată de către Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că documentul european nu prezintă exemple şi nu demonstrează legătura dintre aceste informaţii false şi vreun trust de presă din Rusia.

„Vorbim din nou despre nişte acuzaţii nefondate, care, în actuala situaţie, sunt produsul unei obsesii împotriva Rusiei”, a spus oficialul rus.

Versiunea în spaniolă a Russia Today se află pe locul 12 în clasament

Documentul european citează, totuşi, exemple, inclusiv informaţii false potrivit cărora un militar american detaşat în Lituania ar fi fost infectat şi internat în spital, informaţie infirmată de autorităţile de la Vilnius. Documentul mai informează că versiunea în spaniolă a Russia Today se află pe locul 12 în clasamentul companiilor de presă cu cele mai multe distribuiri în social media în legătură cu pandemia de coronavirus.

Serviciul European de Acţiune Externă, căruia i-a fost atribuit raportul, a refuzat să aibă un punct de vedere public în legătură cu acest subiect.

Ce a anunțat Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat că menţine legătura cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft, în încercarea de a limita răspândirea de informaţii false referitoare la pandemia de coronavirus care afectează în prezent Europa. Un purtător de cuvânt al Comisiei a acuzat recent Moscova că „se joacă cu vieţile oamenilor” şi le-a recomandat cetăţenilor europeni să fie „foarte atenţi” şi să îşi ia informaţiile doar din surse de încredere.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Preşedintele Croaţiei a decorat un general acuzat de crime...

Preşedintele croat, Zoran Milanovic, l-a premiat pentru activitatea din timpul războiului de independenţă pe fostul general Zlatan Mijo Jelic. Tribunalul Penal Internaţional...

Americanii, sfătuiți să „reconsidere călătoriile“ în România și în...

Americanii sunt sfătuiți să reconsidere călătoriile în România și în celelalte state din UE ca urmare a creșterii cazurilor de COVID.

Trump: „Un vaccin anti Covid ar putea fi gata...

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, astăzi , că este posibil să apară un vaccin anticoronavirus înaintea scrutinului prezidenţial şi parlamentar...

Los Angeles: Fără apă și energie electrică în...

Primarul orașului californian Los Angeles, Eric Garcetti, a anunțat miercuri că dacă poliția va primi plângeri repetate privind desfășurarea de petreceri în...
00:01:01

Cum l-au primit libanezii pe Emmanuel Macron în Beirut:...

O mulțime de libanezi adunată în jurul lui Emmanuel Macron într-un cartier devastat de exploziile de marți a cerut ajutor pentru demiterea...

Ministrul Mediului anunţă astăzi data de start a programului...

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţine miercuri o conferinţă de presă în care va anunţa data de start a programului...