Acasă Politica International Alegeri legislative în Slovacia. Populatia este mobilizata dupa uciderea unui jurnalist

Alegeri legislative în Slovacia. Populatia este mobilizata dupa uciderea unui jurnalist

-

Alegeri legislative în Slovacia. Slovacii au început să voteze sâmbătă dimineață în cadrul alegerilor parlamentare cu speranța de a reduce corupția, imputată în special populiștilor guvernului actual, potrivit Hotnews. Reducerea corupției a devenit o prioritate națională după uciderea jurnalistului de investigații Jan Kuciak în 2018, relatează AFP.

La scrutin participă 25 de partide, dar, potrivit sondajelor, mai puţin de zece vor accede în parlament. Secţiile de vot vor rămâne deschise între orele 06.00 şi 21.00 GMT, potrivit Agerpres.
Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale Martina Kusnirova, ce ar fi fost ordonată de un om de afaceri cu legături cu mediul politic, a mobilizat opinia publică.


Majoritatea sondajelor indică faptul că Smer-SD, actualmente la putere, ar putea plăti un preţ greu, fiind plasat la egalitate cu OLaNO, un partid de opoziţie de centru-dreapta, care a făcut din lupta împotriva corupţiei principalul cuvânt de ordine.
Conform unui sondaj al institutului AKO-Focus, OLaNO chiar a depăşit Smer-SD cu 3,5% din intenţiile de vot.

Dublul asasinat a declanşat în 2018 mari proteste de stradă împotriva guvernului

Premierul Robert Fico a fost nevoit să demisioneze, lăsându-i postul unui apropiat, Peter Pellegrini.
Mişcarea de opinie a propulsat-o pe Zuzana Caputova, o avocată liberală şi militantă anticorupţie, puţin cunoscută, la preşedinţia ţării.
În opinia analistului politic Grigorij Maseznikov, asasinarea jurnalistului „a reconfigurat toată scena politică. Cu apariţia unor noi partide liberale şi democratice care au obţinut imediat sprijin”. El consideră că „scenariul cel mai probabil este formarea unei coaliţii guvernamentale de centru-dreapta pro-democraţie din şase sau chiar şapte partide”.


Devenit milionar prin mijloace proprii, Ivan Matovic, este un fost patron de presă în vârstă de 46 de ani. El a fondat OLaNO (Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente) în urmă cu 10 ani. El pare să fi galvanizat indignarea opiniei publice faţă de asasinarea lui Kuciak. Dar şi de corupţia la nivel înalt scoasă la iveală de anchetă. Matovici ar putea prelua şefia guvernului dacă va reuşi să unifice o opoziţie fragmentată.


Robert Fico, în continuare liderul Smer-SD, a exclus să formeze o coaliţie cu partidul de extremă dreapta LSNS (Slovacia Noastră) al lui Marian Kotleba. El a făcut totuşi cauză comună cu acesta. S-a intamplat în urmă cu câteva zile în parlament la votarea unei legi privind acordarea celei de-a 13-a pensii, măsură denunţată ca electoralistă de către adversarii săi.

Continuarea articolului este pe Hotnews.


ȘTIRI VIDEO GdS