9.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 noiembrie, 2021
Știri de ultima orăPoliticaInternationalKazahstan: Pompeo cheamă la acţiune în favoarea minorităţilor musulmane din Xinjiang

Kazahstan: Pompeo cheamă la acţiune în favoarea minorităţilor musulmane din Xinjiang

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aflat în turneu în Asia Centrală, a chemat comunitatea internaţională, duminică, să acţioneze împotriva represiunii exercitate de autorităţile chineze în Xinjiang şi să acorde azil minorităţilor musulmane din această regiune, transmite AFP.

‘Statele Unite cer ca toate ţările să ni se alăture pentru a cere ca aceasta să înceteze. Cerem azil pentru cei care vor să-şi găsească refugiu şi să fugă din China’, a declarat Pompeo pentru presă.

‘Să protejăm demnitatea umană. Să facem ceea ce este just’, a insistat Pompeo, avându-l alături pe omologul său kazah Mukhtar Tleuberdi.

Internați în centre de reeducare

Potrivit unor ONG-uri de apărare a drepturilor omului, peste un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, au fost internaţi în ‘centre de reeducare’ în această vastă regiune din nord-vestul Chinei, în urma unei campanii de represiune întreprinse în ultimii ani contra terorismului şi islamismului.

Beijingul dezminte şi vorbeşte despre ‘centre de formare profesională’ destinate să ajute populaţia să găsească locuri de muncă şi să stea departe de tentaţia radicalizării islamiste.

Un raport al unor parlamentari americani a acuzat în ianuarie China de ‘crime împotriva umanităţii’ în Xinjiang.

Kazahstanul întreţine relaţii apropiate cu China vecină, însă fosta republică sovietică a devenit şi un loc de mobilizare pentru organizaţiile preocupate de cauza minorităţilor musulmane.

Mize mari în Kazahstan

După ce vineri s-a aflat în Ucraina, iar sâmbătă în Belarus, Mike Pompeo va discuta duminică cu autorităţile din Kazahstan şi din Uzbekistan, două ţări pe care Rusia le consideră ca făcând parte din sfera sa de influenţă.

Înaintea vizitei, Pompeo a afirmat că aceste state care şi-au câştigat independenţa odată cu destrămarea URSS ‘vor să fie independente şi suverane’, iar Washingtonul le va ‘ajuta să obţină acest lucru’. El a admis totuşi că există ‘o mare prezenţă chineză şi rusă’ în regiune.

Kazahstan, bogat în hidrocarburi şi în uraniu, are cea mai puternică economie din Asia Centrală. Uzbekistan a ieşit recent din aproape trei decenii de izolare odată cu decesul în 2016 al fostul său despot Islam Karimov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: Strat de zăpadă de peste 10 centimetri la...

Stratul de zăpadă măsoară peste 10 centimetri în stațiunea...

ȘTIRI GdS